Renovering

Är det värt att renovera innan försäljning?

Posted on

Har du planer på att sälja din bostad? Då är det klokt att tänka igenom hur du kan öka värdet och vad du kan göra för att det ska bli så mycket vinst som möjligt.

En totalrenovering inför försäljningen lönar sig inte. Och tänk också på att rummet du fixar till ska harmoniera med resten av bostaden. Överlag gäller att ytskikten ska vara fräscha – måla om ifall det behövs, se över socklar, lister och trösklar. Badrummet är viktigt att det är fint och fräscht, här kan man fräscha till mellan kakel om det behövs och investera i nya handdukar, doftpinnar och någon grönväxt på handfatet är en klassiker, typsik Feng shui. 

Quick-fix som att exempelvis måla om och styla är nästan alltid lönsamt. Hela lägenheten behöver inte vara fläckfri, men ge bästa möjliga förstahandsintryck. Finansiera renoveringen, det finns olika sätt att göra det. Men att låna pengar från en traditionell bank är numera sällan fördelaktigt, det finns betydligt smartare sätt att låna pengar direkt. Men innan räkna på din avkastning och eventuellt ränta.

Vad höjer värdet på bostadsrätten?

Nymålade väggar kan öka värdet på bostaden med upp till 5 procent. Anlitar du en hantverkare tar det bara ett par dagar och du brukar få igen kostnaden med råge. Några permanenta åtgärder som kan höja bostadens värde:

Balkong höjer värdet på bostadsrätten. Platsbyggda möbler/bokhyllor. Hiss höjer generellt värdet på bostadsrätter som ligger högre upp i fastigheten. Att välja styling av din bostad då du som säljare behöver attrahera den generella massan. Spekulanter för att få en attraktiv budgivningsprocess som säkerställer att målbilden om slutpriset uppnås. Det gör du genom att hålla handtag, dörrkarmar, och hallgolv rena. Skaffa också en fräsch dörrmatta, och packa bort överflödiga skor och ytterkläder. Du behöver ju inte visa allt i bostaden, och du behöver heller inte ha det perfekt överallt. Det är ju standarden på bostaden du visar upp, inte din egen nivå på städning.

Om du behöver låna pengar till ett renoveringsprojekt kanske du undrar hur mycket du ska låna. Det finns några faktorer att tänka på när du lånar pengar till ett renoveringsprojekt.

-Hur mycket vill jag lägga på min renovering?

-Hur lång tid tar det för mig att betala av lånet?

-Vad är räntan på lånet?

Gör du några förbättringar på din bostadsrätt se till att dessa är fackmässigt utförda och har du tummen mitt i handen är det bättre använda dig av rotavdrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.