Från antikt till modernt: Spelbordets många former och utseenden

Det är inte lika vanligt att det står ett eller två spelbord i vardagsrummet. Men för drygt 150 år sedan var det en standardmöbel i Europa och USA.

Spelbord för fyra med en grön topp, framför en eldstad. Källa: Unsplash

 

Spelbordet dök upp på 1700-talet och blev snabbt en populär möbel som flyttade in i alla överklasshem. Vid dessa spelades föregångarna till kortspel som bridge och poker, samt andra sällskapsspel. Borden tillverkades i olika former och storlekar och ju mer pengar som spenderades, desto mer detaljerat var hantverket. I takt med att nöjesspelandet spred sig genom samhällsklasserna, blev spelbordet snart ett inslag i varje hem.

 

Flera bord i ett

 

Människan har alltid spelat spel och på 1500-talet började dessa att spelas vid bord. Kortleken dök upp i Europa på 1300-talet men det var först på 1600-talet som det verkligen blev mode att spela kort. Ett populärt kortspel i Frankrike var poque, vilket tros ha varit en tidig version av poker. Med det växande intresset för att spela bordsspel dröjde det inte länge innan finsnickare och hantverkare började att tillverka specifika bord att spela vid. Spelbordet blev snabbt en trendmöbel bland Europas adel och det började att tillverkas bord på beställning. Detta gav upphov till helt unika möbler i olika material. Ju mer pengar den som beställde hade, desto mer dekorerat var spelbordet. Det går att hitta antika spelbord i rosenträ, mahogny, marmor och glas. Dessa kan ha snidade detaljer och emblem. Några har till och med utsnidade koppar för att lägga pjäser, pokermarker eller tärningar.

 

Spelborden kunde ha flera användningsområden. Spelbord som kunde ta upp till tio spelare, vilket var vanligt vid poker, kunde användas som matsalsbord. Dessa hade antingen ha en toppskiva som man lyfte bort vid speltillfället. Under den fanns ett spelbord med kanter. Vissa toppskivor kunde även vändas för att visa en färdig spelplan. Mindre spelbord, som kunde ha upp till fyra spelare, var antingen klaffbord eller hade en dubbelvikt bordsskiva. När det var dags att spela fälldes skivan ut, eller veks upp, så att bordet blev större. När det var färdigspelat, veks bordsskivan ned och bordet kunde användas till något annat. Ett av de mest populära borden var ett halvmåneformat klaffbord. När klaffen veks upp blev det ett runt bord. När det var nedvikt gick det att ställa mot en vägg eller soffrygg. Detta bord användes sedan som sidobord, vilket är en möbel som är uppskattad i dag och finns i flera varianter och material.

 

Spelbord för poker och pokerbord

 

De första spelborden kunde användas till flera spel, men efter ett tag började det att tillverkas specifika spelbord för t.ex. backgammon, schack eller kortspel. Kortspelandet blev populärt under 1700- och 1800-talet och intresset har ännu inte svalnat. Pokerintresset har bara vuxit och under de senaste 20 åren har det gått att spela nästan alla pokervarianter på nätet. Det går att välja mellan nya varianter, såsom Texas Hold’em, och mer traditionella varianter, som Omaha. Trots sin ålder har Omaha fortsatt att vara populärt, och framför allt eftersom det kan spelas hi/lo. I varianten Omaha hi/lo vinner både den lägsta och högsta handen och spelarna får dela på potten. Till skillnad mot Texas Hold’em får spelarna fyra hålkort, men de får endast använda två för att skapa sin hand. Den bästa högsta handen är klassiska royal flush, medan den bästa lägsta handen är sifferstege från fem ned till ess. Omaha kan spelas med upp till nio spelare.

 

Eftersom poker, och andra kortspel, kan spelas med både få och flera spelare finns pokerborden i olika former och storlekar. Det går att hitta rektangulära bord, såväl som runda och fyrkantiga. Det finns specifika pokerbord, vilka är vanliga på landbaserade casinon. Det är dessa som de virtuella pokerborden är baserade på. Pokerborden är oftast ovala med en särskild utformning för dealern. Bordsskivorna är klädda med ett grönt filt-tyg, som liknar det som finns på biljardbord. Det kan finnas förmarkerade rutor där korten ska ligga, eller markerade områden som visar hur många pokerspelare som kan sitta runt bordet. Dessa bord kom däremot långt senare och tillhör inte samma möbelkategori som de mer traditionella spelborden.

Två kort slängs på ett bord med ett grönt filttyg. Källa: Unsplash

 

Poker på antika och moderna spelbord

 

I dag används inte spelbord i samma utsträckning men det finns fortfarande ett stort intresse för möbeln. Auktionsverk som Barnebys och Bukowskis har ett flertal antika spelbord ute till försäljning. En tillbakablick på deras redan sålda föremål visar tusentals spelbord som är specifikt framtagna för schack såväl som poker. Det går att hitta spelbord från olika tidsperioder och stilar, alltifrån nyrenässans till rokoko och gustavianskt.

 

Det tillverkas även nya spelbord. Det går att hitta enkla vikbord för bara några hundralappar på nätet, samtidigt som det går att hitta mer avancerade och unika spelbord. En av de mest kända tillverkarna av spelbord hette Geek Chic, men de gick i konkurs 2017. Deras spelbord byggdes helt för hand och kunde specialanpassas till olika spel. Spelborden var ofta mycket dekorativa och hade dolda finesser och fack. Detta gjorde att ett bord för tio personer kunde kosta uppemot 300 000 kronor. Dessa spelbord går fortfarande att hitta second hand, och det finns en stor efterfrågan på dem.

 


Spelbord med klaff i ett rosafärgat rum. Källa: Unsplash

 

Det är heller inte svårt att bygga sitt eget spelbord. Det finns mängder med smarta hack på internet och det går att göra om gamla IKEA-möbler, såväl som såga ut egna iläggsskivor till större bord. Pokerspelare kan enkelt skapa det perfekta pokerbordet utan att spendera en större förmögenhet. Hemligheten bakom ett bra pokerbord är att korten ska glida enkelt över bordet, och inte fastna. Om du redan har ett bord med en iläggsskiva kan du mäta ut den och såga till en lika stor bit i ett valfritt träslag. Detta klär du sedan med ett tyg, antingen filt eller velour, och fäster det med lim eller häftklamrar. Lägg i den nya iläggsskivan när det är dags för en pokerkväll, och ställ undan den när bordet behöver användas som matbord.

 

Spelbordet passar lika bra i dagens hem som det gjorde förr. Vi är lika glada i att spela poker och andra spel som vi var då. Vare sig det är modernt eller antikt spelbord, kommer det att hitta sin plats.