Perfekt säng med bra sovkomfort för dig
Sovrum

Perfekt säng med bra sovkomfort för dig

Posted on

Det finns många sängguider online för att hjälpa oss att hitta den perfekta sängen med bra sovkomfort, men hur svårt ska det vara att hitta en bra säng? Vi sover oerhört många timmar av vårt liv och det är klart att det påverkar hur våra kroppar mår i slutändan. Personligen så har jag haft lite problem med ländryggen och insåg då att ena sidan av min säng blivit mjukare och för att lösa det problemet så roterade jag madrassen som en tillfällig lösning. Men nu är min säng på sista refrängen och jag funderar faktiskt att investera i en ny säng med en madrass som anpassar sig efter min kropp. Jag har sovit i sådana madrasser och då fått den bästa sömnen.

Hur fungerar kroppen när vi sover?

Din kropp stängs inte av när du sover,  natten är en regenererande tid då våra kroppar håller på att lagas och föryngras. Det gör att när vi vaknar så känner vi oss utvilade och redo att ta oss an dagen, men det är dock inte alltid automatiskt. Sömn hjälper din kropp och hjärna att fungera korrekt och en god natts sömn kan hjälpa till att förbättra din inlärning, ditt minne, ditt beslutsfattande och till och med din kreativitet . Dessutom har otillräcklig sömn påverkar tillväxt- och stresshormoner, vårt immunförsvar, aptit, andning, blodtryck och kardiovaskulär hälsa.” Forskning visar att sömnbrist ökar risken för fetma, hjärtsjukdomar och infektioner.

 

Material och madrass i sängen påverkar hur vi mår

För många av oss blir allergier värre på natten. Damm, pollen och smuts kommer in i madrassen och vi tvingas sova med en rinnande näsa. Kvalster är mycket små spindeldjur som finns i hemmet. Du kan inte se dem, men de avger allergiframkallande ämnen. Sängföretaget Videung tycker inte att att det är optimalt att sova på onaturliga material som lim, metallfjädrar och polyeter istället skapade dom en säng tack vare sin design och utbytbara moduler kan följa en genom livet, men samtidigt inte tumma på känsla och kvalitet. Istället för bomull används Tencel®  som är en slitstark och samtidigt mjuk och lätt fiber med hög stretch-förmåga och  transporterar fukt mycket bra och är naturligt antiseptisk och har upp till 2000 gånger mindre bakterietillväxt än syntetfibrer. 

Videung formar sig optimalt efter alla kroppsformer och sovställningar

Sovställning är viktig när du sover, den position du sover i har en direkt inverkan på din ryggradshälsa. De flesta av oss kommer att vakna upp någon gång i livet med nack- eller ryggsmärtor och ofta är vår sovställning den skyldige. Vad kan vi göra för att fixa det? Kort sagt, sättet att säkerställa en glad ryggrad är att hålla den neutral. Neutral betyder att din ryggrad är rak. Detta börjar med ditt huvud och nacke och går hela vägen ner. Även saker som att ha höfterna/bäckenet lutade åt ett håll kan i sin tur vrida ryggraden. Visste du att sova på magen tvingar din ryggrad till en onaturlig position? Dina axlar tvingas uppåt vilket och din nacke vänds åt sidan i ett ansträngt läge. Hela fördelen med sömn är att låta din kropp vila, slappna av och återställa. Den bästa sömn positionen för att hålla din ryggrad neutral är på ryggen. När du sover på rygg, lägg en kudde under knäna och en liten rulle under nacken. Kuddarna hjälper dig att behålla ryggradens naturliga kurvor.

Madrassen är viktig när vi sover

Det finns en stor bredd på madrasser när vi sover och det är ofta tal om hård, mellan eller mjuk madrass. Man kan undra vad det betyder egentligen, har det med vikten att göra? Är man två och delar på en säng kan det bli svårt få bådas sovkomfort då personerna kanske väger olika. Det är inte heller så roligt att behöva ha en delad madrass i mitten. Men som tur är har utvecklingen har gått framåt när det gäller madrasser och det finns numera madrasser som anpassar sig efter den som lägger sig på den och ger en känsla av tyngdlöshet. Videung sängar är ekologiska med madrasser där du slipper sova med onödigt vändande på natten. Personligen så tycker det är extremt jobbigt att sova bredvid någon som vänder sig hela tiden, det är på den nivån att jag inte kan sova med denne. Människor vars vikt är upp till 110 kg har samma madrass och det säger hur anpassningsbara dom är det är även 100 dagar garanti så du kan testa och sova i sängen, för det tar nämligen 30 dagar för en kropp att anpassa sig för en ny säng, sängarna är för övrigt ekologiska.

Inred sovrummet för att sova bättre

Det är viktigt att även se över hur det sovrum är inrett för att få en bra sömn. Se till att skapa en vilsam miljö. Håll ditt rum svalt, mörkt och tyst. Se till att du stänger ute ljus väl, där är mörkläggningsgardiner väldigt bra och det är väldigt snyggt skapa hotellkänsla genom att fästa skenor högt upp i taket. Investera även i bra påslakan och bra kuddar. En bra sak för ökad sovkomfort är att investera i en luftrenaren för att få en fräschare luft i sovrummet.

Bra tips för att sova bättre

  • Skapa dig ett sömnschema. 
  • Avsätt ca åtta timmar för sömn
  • Var uppmärksam på vad du äter och dricker. Gå inte och lägg dig hungrig eller mätt
  • Skapa en vilsam miljö. Håll ditt rum svalt, mörkt och tyst 
  • Begränsa tupplurar dagtid
  • Inkludera fysisk aktivitet i din dagliga rutin
  • Undvik hantera bekymmer precis innan läggdags
  • Sov på en madrass som ger dig perfekt sovkomfort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.