Hållbarhet

Så får du trägolv att hålla för generationer

Posted on

Så får du ditt vackra golv att hålla för generationen, enkla tips om hur du vårdar dina trägolv!

Bidkälla: Parkettbutiken

Ta hand om trägolv för lång hållbarhet

Trä är ett levande material och det tål inte vad som helst, tex när du gör rent golvet så mår det oljade trägolvet mår precis som ett lackerat trägolv bäst av torrstädning, dvs. genom dammsugning eller sopning. Varje golv måste dock moppas för eller senare och när du torkar av ett oljat golv ska du tänka på att torka av golvytan med en ordentligt urvriden trasa eller mopp som fuktats i såpvatten. Dagens trägolv är mycket mer resistenta mot vatten än äldre trägolv, men det betyder inte att du ska dränka dina golv i olika rengöringsmedel.

Slipa om gamla golv

Något som är väldigt vackert är Fiskbensparkett det är golv som man kan lacka och lansera i olika färger tex vitpigmenterat golv som är så vackert. Här är mer bred parkett som är det finaste enligt mig. Har man ett hem med ett golv som går att slipa om kan du enkelt fräscha upp dom med certifierad golvslipning i Stockholm och få hemmet att kännas som nytt.

Skydda stolar och möbler med möbeltassar

Skydda dina golv mot onödiga märken med möbeltassar och låt inte dina gäster gå in med skor. En gång hade jag en fest hemma hos mig där en av mina gäster hade glömt att klacka om sina klackskor och gick med metallpigg. Golvet jag hade var mjukt trä och när denne hade gått hem såg var hela golvet fult med djupa märken, som tur var det bara att slipa om hela golvet.

Damsugning påverkar även dina golv

Har du en dammsugare med roterande borste så kan det slita ditt trägolv i onödan. Stäng av borsten och använd en vanlig, men framför allt, se till att dammsuga ofta, smuts och damm kan repa golvet när det sitter för länge.

Solexponering bleker dina golv

Att utsätta golven för sol i onödan kan ändra färgen på träet. Håll persienner och gardiner fördragna när solen är som starkast för att begränsa missfärgning och inte torka ut träet.

Funderar du på att lägg in ett nytt trägolv?

Att investera i golv för generationer är verkligen lönsamt och hållbart. Funderar du att lägga nytt golv i ditt hus eller lägenhet och velar vilket typ av golv du ska välja skulle jag säga, så skulle jag säga välj ett golv som går att slipa om. Det är väldigt lätt att man endast ser den höga kostnaden initialt när man ska köp ett golv men i långa loppet kommer det löna sig att välja kvalitetsgolv.

Personligen så tycker jag att golv är precis som skor på oss som gör hela outfiten, golvet gör rummet. Ett vackert trägolv kan verkligen förvandla ett helt hem. Ta dig en titt på vackra sekelskifteslägenheter på Östermalm i Stockholm. Är det något som har gemensamt mer än högt till tak är att dom alla har vackra trägolv. Många hem är ganska så sparsmakat inredda och golvet får ta plats. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.