stada med ättika
Städning

Städa med ättika guide

Posted on

Att städa med ättika kan vara ett effektivt och naturligt sätt att rengöra ditt hem. Här är en guide för att hjälpa dig:

 1. Förbered ättikalösningen: Blanda lika delar vatten och ättika i en sprayflaska. Du kan använda vanlig hushållsättika med en syrahalt på 5%.
 2. Använd ättikalösningen för att rengöra ytor: Spraya ättikalösningen på ytor som behöver rengöras, som köksbänkar, diskbänkar, spisar, badrumsmöbler och fönster. Låt lösningen verka i några minuter.
 3. Torka av ytor: Använd en trasa eller svamp för att torka av ytan och avlägsna smuts och fläckar. Ättikan hjälper till att lösa upp fett och smuts.
 4. Ta bort kalkavlagringar: För att ta bort kalkavlagringar i badrummet, blötlägg en trasa i ättikalösningen och linda den runt kranar, duschar eller andra drabbade områden. Låt det verka i några timmar eller över natten. Skrubba sedan av kalkavlagringarna med en borste och skölj rent.
 5. Ta bort dålig lukt: Ättika kan också hjälpa till att neutralisera dålig lukt. Placera en skål med ättika i rummet där lukten finns och låt den stå över natten.
 6. Skölj noggrant: Efter att du har använt ättikalösningen är det viktigt att skölja ytor ordentligt med vatten för att avlägsna eventuella ättikalämningar.

Kom ihåg att ättika är surt och kan skada känsliga ytor som marmor eller kalksten. Var försiktig och testa alltid på en liten yta först. Använd inte heller ättika på träytor som kan bli missfärgade. Du kan bland med ättika och bikarbonat med.

Genom att använda ättika som ett naturligt rengöringsmedel kan du hålla ditt hem rent och fräscht på ett miljövänligt sätt.

Ättika och bikarbonat vid städning

Kombinationen av ättika och bikarbonat kan vara effektiv för att rengöra och avlägsna fläckar på vissa ytor i ditt hem. Här är en guide för att använda ättika och bikarbonat tillsammans:

 1. Förbered ättikalösningen: Blanda lika delar vatten och ättika i en sprayflaska. Du kan använda vanlig hushållsättika med en syrahalt på 5%.
 2. Använd ättikalösningen för att rengöra ytor: Spraya ättikalösningen på ytor som behöver rengöras, till exempel köksbänkar, diskbänkar eller badrumsmöbler.
 3. Strö på bikarbonat: Strö ett tunt lager bikarbonat över de fuktade ytorna. Bikarbonatet hjälper till att absorbera lukt och kan fungera som en mild slipmedel.
 4. Skrubba ytan: Använd en trasa eller svamp för att skrubba ytan och arbeta in bikarbonatet och ättikalösningen. Var särskilt noggrann med fläckar eller smutsiga områden.
 5. Skölj noggrant: Efter att du har skrubbat ytan är det viktigt att skölja av ordentligt med vatten för att avlägsna eventuella rester av ättika och bikarbonat.

Det är viktigt att notera att ättika och bikarbonatblandningen inte bör användas på känsliga ytor som marmor eller kalksten, eftersom det kan skada eller repa dessa material. Var noga med att testa på en liten och osynlig yta först.

Här kan du köpa ättika 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.