Så hämtar du inspiration till din inredning 

TV-programmet Husdrömmar har varit en stadig följeslagare i SVT:s tablå i flera år. Här får vi följa med helt vanliga människor som ibland har helt storslagna husdrömmar och följa resan från ax till limpa. Ibland handlar det om att bygga hus på en sjönära tomt, ibland om att återställa en gammal villas forna charm och andra gånger om påkostade arkitektritade projekt. Oavsett temat är det som inredningsintresserad otroligt givande att få kika in hos andra och inte sällan bli inspirerad på kuppen. I Husdrömmar Sicilien fick vi följa med paret Olsson Nylanders spännande resa ner till Italiens sydligare breddgrader där de köpt ett charmigt men arbetskrävande renoveringsobjekt i form av Palazzo Cirillio i orten Termini Imerese. Programmet blev en tittarsuccé och det var många som fann paret Nylander Olssons påhittighet, spontanitet, humor och tålamod som uppfriskande.

Nyligen meddelade SVT att det kommer en andra säsong av Husdrömmar Sicilien där Marie och Bill, som tidigare rustat upp sitt sicilianska 1700-talspalats, ska fokusera mer på att skildra arbetet med trädgården. Marie Nylander berättar för Expressen att säsong två bland annat kommer att skildra hur paret utforskar magasinen, terrassrummen och den igenvuxna trädgården och hintar om att hon tror sig ana en hemlig tunnel bakom palatsets 1700-talsmurar. Inspiration till inredning finns förutom på teve att hämta i en rad andra medier. Idag är utbudet av heminredningssajter, bloggar, magasin och Youtube-tutorials enormt. Inte att förglömma är alla inredningskonton på Pinterest och TikTok som hjälper noviser med allt från DIY-projekt till hur man gör om hemma. I den här artikeln kikar vi närmare på hur du hämtar inspiration till din inredning.

Nätet – en resurs att räkna med

Nätet är en fantastisk resurs att räkna med när det gäller att hämta hem inspiration till inredning. Förutom nischade konton på sociala medier och tutorials på Youtube och TikTok finns andra digitala verktyg som man kan utforska för att frossa i inredning. Ett exempel är Roomsketcher, ett program som gör det möjligt att skapa ritningar i 3D på datorn eller paddan och få en bättre överblick över framtida projekt. Det står klart att digitaliseringen har gjort inredningsvärlden betydligt mer lättillgänglig än innan när endast de som hade nödvändiga medel att anlita inredningsarkitekter kunde vältra sig i vacker dekor. I det senare avseendet kan inredningsvärlden jämföras med den tillika glamorösa poker- och casinomiljön. Den senare var tidigare också främst förpassad till- och reserverad för creme de la creme som hade råd att resa till destinationer som Monte Carlo och Las Vegas men är nu tillgänglig för alla, oavsett geografisk belägenhet, genom mobiltelefoner eller iPads. 

Bloggar

Inredningsmagasin är duktiga på att skapa reportage och porträtt som inspirerar, inte sällan från mer exklusiva miljöer hos kändisar och godsägare där budgeten ter sig obegränsad. Även om magasinen är en god källa till inspiration kan projekten däri te sig verklighetsfrämmande, dyra och svåruppnåeliga. Här fyller inredningsbloggarna en viktig roll – de visar att inredning är något vi alla kan ägna oss åt oavsett budget så länge intresset finns. Beroende på din stil finns här bloggare som Underbara Clara som är mer inriktad på vintage- och loppisfynd, Sofia Wood som har en mer drömmig och sofistikerad smak, samt House of Philia som bjuder på lyx i småstadsmiljö. Att dagligen kika in hos dessa bloggare kan vara minst lika inspirerande som en prenumeration på Elle Decor.

Naturen

Den som dras till mer bohemisk inredning med naturinslag är redan väl förtrogen med att hämta inspiration till hemmet från naturen. Att gå runt i skog och mark och ta in olika miljöer, texturer, färger och material kan vara nog så givande för inredningsfantasin som att kolla in klipp på Youtube. Inspiration kan hämtas till allt från vilket träslag du bör satsa på till det egensnickrade matbordet till matgruppen till vilka blommor som gör sig bäst i ett blomsterarrangemang. Dessutom bidrar säsongens skiftningar och naturens skiftande paletter med inspiration när det gäller färgval till gardiner och plädar beroende på årstid.