Transport

Åkerierna och logistiken är framtiden

Posted on

Samarbete med jarnbrosakeri.se

Åkeribranschen är nog något som går många medelsvenssons förbi. Det är ingen “stor” bransch som man uppmärksammar på samma sätt som exempelvis spelbolagen, modeindustrin, finans eller IT-industrin. Kanske för att leveranser är något som sker utan att många uppmärksammar det. Man beställer sina paket och plötsligt finns de där. Men vad innebär åkerierna egentligen för framtiden?

Jobbet som måste göras

 

Alla vuxna vet att logistikbranschen finns. Alla vuxna vet att paketen du får till dörren levereras med PostNord genom PostNords egna postbilar. Det inte alla kanske inte vet, är att PostNord ibland köper upp eller samarbetar med olika åkerier. Naturligtvis, måste man se till att leverera paketen som budfirma eller som ett statlig postombud. Vilka skulle göra det om inte åkerierna?

 

Ett av dessa Åkerier är Jarnbros Åkeri & Entreprenad AB. Det är ett av landet, alla åkerier. Men inte exakt som alla andra åkerier där ute. Som en seriös aktör inom entreprenadbranschen har de kranbilar, skogsvägsbilar och många entreprenadmaskiner bland annat. De ställer också upp med till exempel asfaltstransporter, virkestransporter och båttransporter. Mycket av detta är nödvändigheter för en rad arbetsområden som stålindustrin, skogsindustrin och övrig tillverkningsindustri likaså vid nybyggnationer och fastighetsrenoveringar.

 

Åkerierna idag och i framtiden

 

Även om det sker på vägarna, skogarna och på andra platser runt om i landet, är detta något alla inte uppmärksammar. Det bara funkar… du tänker inte på att ditt hus vilar på en betongplatta av cement som har körts från en cementfabrik. Kanske reflekterar du inte heller heller på julafton, över att barnens paket har kanske fraktats runt halva jordklotet.

Men hur ser framtiden ut säg? Vi ser en utdöende detaljhandel och en e-handel som är i en extrem expansionsfas. Detta bidrar till ökade frakt, inte minst vid högtider som julhandeln och Black Week. Frågan är om man överhuvudtaget kommer att kunna hämta sina paket i framtiden på ICA butiker som idag. Kanske återuppstår postkontoren som förr, fast i ny anda med stora paket istället för brev.

 

Den ständiga tekniska utvecklingen skapar nya möjligheter, men ställer också krav på ökad produktion. Vilket bidrar till ökad logistik. Konsumtionssamhället ökar likaså, vilket innebär att vi måste tänka i nya banor. Hur kommer framtidens logistik och transporter se ut? Hur kommer åkeriet i Arvika se ut om 30-50-100 år? Antagligen kommer vi ha grön teknik såsom el och fossilfria lösningar. Vi kommer kanske i bästa fall ha tillgång till en helt annan kärnkraft som är näst intill utsläppsfri och mycket säkrare. Det kommer att behövas eftersom att åkerierna också behövs mer än någonsin. De behövs både globalt och lokalt, såsom i Arvika och på andra platser runt om i landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.