Tips

Allt fler vill veta hur mycket energi som går åt i sitt boende

Posted on

Hur mycket energi går åt i ditt hem? Med hjälp av en energideklaration som är ett dokument med uppgifter med hur mycket energi som går åt i ditt hus, lägenhet eller stuga så får du det på svart och vitt. 

Att ha en bra inomhusmiljö i sitt boende är väldigt viktigt för ens mående, men ibland kan det finnas smarta val du kan göra som även påverkar din fasta kostnader i hemmet. Det har aldrig varit på tapeten så mycket som med elförbrukning, energiförbrukning osv. Jämfört mot några sekel tillbaka så har hushållsmaskiner blivit betydligt mer energisnåla och det finns olika klassificeringar över hur mycket energi de förbrukar. Att investera in energisnåla maskinen kostar ofta initialt lite mer, men på sikt blir det mer ekonomiskt. 

Det går också att se hur det är möjligt att använda mindre energi utan att sänka kvalitén på inomhusmiljön. Funderar du hur det ser ut i ditt boende, kanske du har ett dokument du kan ta fram och se hushållets nuvarande status.

Vi vill bo energisnålt i våra boenden

Boenden som håller värmen väl, har bra uppvärmningssystem som inte enbart är el är extra attraktiva. Det är trendigare än någonsin att tänka på plånboken, att det är bättre för miljön är snarare sekundärt just nu för många. Funderar du på att flytta till ett billigare boende och och du äger ditt boende så behöver du se till att det finns en energideklaration som vid försäljningstidpunkten inte är äldre än tio år. Syftet med den är att främja en effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader. Vill du göra din energideklaration själv?

Då kan du enkelt beställa en  Energideklaration av HELA Husbesiktning som hjälper sina kunder med energiexperter som utför den åt dig och dom finns i hela Norrbotten samt Västerbotten.

Tips på hur du kan sänka din energiförbrukning

Du som även bidra själv i ditt sätt att handla i vardagen i ditt boende, som att minska varmvattenanvändning, inomhustemperatur, vädra mindre, minska användningen av hushållsel och vatten. Men tyvärr är det ju lite så att grundproblemet till varför alla inte gör detta, trots dom kan beror sannolikt att både energi och vatten fortfarande av många anses som billig för att boende ska vilja ”uppoffra sig”. Personligen så låter alltid min disk ligga i blöt vatten för att spara vatten och sedan sköljer jag av all disk, men jag är uppvuxen i villa där vatten kostade och så i efterhand, vad det kanske inte vattnet som var utgiften utan snarare uppvärmningen, då vi hade en eldriven värmepump. Som förälder kan man lära sina barn om miljötänk och det är faktiskt positivt att vi tänker mer hållbart generellt, men det borde vara lättare att återvinna i citykärnan och för dom som inte har bil, här ligger Sverige efter enormt. Alla kan ju göra lite och på det stora blir det mycket!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.