Tips

Flytta vad ska man tänka på? Flytthjälp?

Posted on

Att flytta är ett spännande sak att göra, du lämnar det ett boende du är van att bo i och du vet inte hur det kommer att bli på det nya boendet. Men faktum är att för drygt ett år sedan så flyttade jag helt oväntat, och det var det bästa som hänt mig på länge. Mitt liv vid tillfället kändes likadant, jag hade tröttnat på inreda mitt hem, på området, ytan jag hade att bo på så det var dags att flytta och det har jag inte ångrat även fast det var en tillfällighet och inte planerat.

Oavsett om flytten kommer snabbt, eller du har god tid att förbereda inför en flytt så är det den noggranna planering och utrensningen det som är som tar tid. Men om du lägger tid på att gå igenom dina egendomar och säljer av saker du inte behöver, så kan du med gott samvete unna dig nya möbler och inredning till det nya boendet och det blir betydligt mindre saker att flytta. Sälj på Blocket som numera är gratis för heminredning och även Facebook marketplace är riktigt bra och gratis. Jag kan även rekommendera att skänka bort saker på dessa sidor, det som inte betyder något för dig kan betyda mycket för någon, jag fick en gång en gratis soffa på Blocket. Glöm inte heller bort Myrorna, Erikshjälpen och loppisar.

Så låt nedräkningen till flytt börja!

Att hitta det perfekta nya hemmet för dig behöver inte vara svårt, det finns det många bra sidor på nätet som exempelvis boneo.se där du kan prenumerera på objekt som uppfyller dina krav för ett nytt boende och har du gått på en visning där, så kan din mäklare skicka dig liknande objekt och med med lite tid kommer du hitta ditt nya boende. Det bästa boendet kan komma plötsligt. Det finns även bra appar för hitta boende och byta boende och en som jag såg nyligen appen Hemie.

Sortera ut dina saker i god tid

Att sortera ut dina tillhörigheter och bestäm deras öden kommer att vara en av de mest fysiskt och känslomässigt dränerande utmaningarna du kommer att möta när du planerar en flytt. Vad du behöver göra är att ta reda på vilka av dina tillhörigheter du kommer att kunna använda i din nya omgivning och vilka som inte är värda att ta med och skapa en planlösning för ditt nya hem och lägg åt sidan allt du inte gillar eller inte behöver längre samt bedöm det praktiska, sentimentala och ekonomiska värdet av varje enskild sak. Ta bara med dig de saker du verkligen behöver och älskar.

Slå två flugor i en smäll organisera dina prylar inför flytt

Passa även på att sortera saker i ditt hem, varför inte ordna prydnadssaker i en låda, små ramar i en, osv så att allt är i sin låda innan flytt och märk varje låda med en lapp vad den innehåller. Du kommer inte ångra dig att alla dina saker är organiserade, för trots allt, vissa saker ska bara förvaras i ett skåp till att användas mer sällan. 

När du har bestämt dig för vad du ska ta med dig och vad du ska lämna bakom dig, gör en detaljerad lista över föremålen du ska flytta – inkludera deras vad det är och antal, särdrag, uppskattat värde, vilket rum det ska till och viktigaste av allt, en redogörelse för deras nuvarande skick tillsammans med tillräckliga bevis (foton, garantier, kvalitets certifikat, värdering utlåtanden etc.). Ditt flyttfirma hjälper dig att uppskatta kostnaden för din flytt (baserat på hur mycket saker, dina behov (specialflyttare, extratjänster etc.), tillhandahålla en ordentlig flyttförsäkring och hålla bättre koll på dina ägodelar.

Lös det flytt dilemmat ”Flytta dig själv eller anlita professionell flyttfirma?”

​​Att bestämma vilken typ av flytt du ska flytta – gör-det-själv-flytt, självbetjäning flytt, fullservice-flytt – är en av de första sakerna att göra när du planerar att flytta. Du måste undersöka dina alternativ, väga för- och nackdelar med de olika flytt metoderna och välja den som är mest lämplig i just ditt fall. Jämför flytt kostnaderna (glöm inte att ta hänsyn till de dolda kostnaderna för att flytta på egen hand) och överväg även alla andra relevanta faktorer – tid, säkerhet, effektivitet, försäkring etc. Se till att du är väl medveten om de olika riskerna med att flytta själv och få pålitlig flytthjälp (pålitliga flyttare eller goda vänner) för ditt flytt äventyr. Få ordning på saker och ting – hyr en flyttbil eller hitta flyttfirma – så tidigt som möjligt.

 

Behöver du nya möbler till nya boendet?

Har du varit och sett det nya boendet har du säkert tagit mått. Många möbler idag har lång leveranstid och om tid finns kan du se till att matcha leveransen med din flytt till nya boendet så att du slipper att ha ett tomt hem. Många vill dock bo in sig lite innan dom köper nytt, men personligen tycker jag det är roligt att få mycket nytt på samma gång för att få en ny fräsch kickstart på nya boendet. Här kan det vara värt att ta hjälp av en inrednings proffs, en del möbelbutiker erbjuder det kostnadsfritt vid köp av möbler från dom. 

Hoppas ni gillar mina flyttips 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.