Inredningstrender

Inredningstrenden med pastellfärger 2023

Posted on

Idag var jag på HM home och kikade vad det fanns för nyheter och jag fann en hel del fint som jag ska visa er framöver.

Inredningstrender ändras ständigt och för närvarande har pastellfärger tagit över som en av de mest populära färgscheman för inredning. I den här artikeln ska vi titta närmare på pastellfärger, varför de är så populära och hur du kan använda dem i din egen inredning.

Vad är pastellfärger?

Pastellfärger är mjuka och dämpade färger som är mindre intensiva än primärfärger. De är vanligtvis ljusa, men ändå subtila och dämpade. Pastellfärger kan vara en blandning av två färger, en primär färg och en vit färg, eller en svagare version av en primär färg. De vanligaste pastellfärgerna är rosa, blå, grönt, lila och gul.

Varför är pastellfärger så populära?

Det finns många anledningar till varför pastellfärger har blivit så populära inom inredning. Först och främst ger pastellfärger ett mjukt och lugnt utseende som kan vara väldigt avkopplande. De passar också bra för att skapa en romantisk och drömliknande atmosfär. Utöver det är pastellfärger mycket mångsidiga och kan fungera bra med nästan alla andra färger och stilar.

Hur kan du använda pastellfärger i din inredning?

Det finns många sätt att använda pastellfärger i din inredning. Här är några exempel på hur du kan integrera dem i ditt hem:

1. Accentfärger

En av de enklaste sätten att använda pastellfärger är genom att använda dem som accentfärger. Detta innebär att du kan välja en eller två pastellfärger och använda dem för att accentuera rummet. Du kan till exempel använda en pastellblå kudde på en vit soffa eller en pastellrosa vas på ett träbord.

2. Möbler

En annan bra idé är att använda pastellfärger på möbler. Du kan till exempel måla en stol eller ett bord i en pastellfärg. Detta ger en subtil men ändå distinkt färg till rummet.

3. Väggar

Du kan också använda pastellfärger på väggarna i ditt hem. Ett rum målat i en pastellfärg ger en mjuk och lugnande känsla. Ett tips är att använda pastellfärger i små rum för att göra dem mer ljusa och rymliga.

4. Tillbehör

Använd pastellfärger på tillbehör som gardiner, kuddar, mattor och lampskärmar. Detta ger en mjuk färgton och gör det enkelt att byta ut eller uppdatera enkla tillbehör för att förnya utseendet på rummet.

Så använder du pastellfärger för att skapa olika stilar

Pastellfärger kan användas för att skapa många olika stilar och atmosfärer i ditt hem. Här är några exempel på hur du kan använda pastellfärger för att skapa olika utseenden:

1. Romantiskt

Pastellfärger är perfekta för att skapa en romantisk atmosfär i ditt hem. Använd pastellrosa, ljusblå och lavendel tillsammans med vita eller gråa toner för att skapa en mjuk och drömliknande atmosfär. Använd också mjuka textilier som sammet eller siden för att förstärka känslan av romantik.

2. Skandinaviskt

Pastellfärger passar också bra för att skapa en skandinavisk atmosfär i ditt hem. Använd pastellblå, mintgrönt och ljusrosa tillsammans med vita toner för att skapa en minimalistisk och luftig atmosfär. Använd också naturmaterial som trä eller rotting för att förstärka den skandinaviska känslan.

3. Lekfullt

Pastellfärger kan också användas för att skapa en lekfull atmosfär i ditt hem. Använd pastellgula, korallröda och babyblå tillsammans med andra pastellfärger för att skapa en färg sprakig och glad atmosfär. Använd också mönstrade textilier och lekfulla tillbehör som kuddar eller tavlor för att förstärka känslan av lekfullhet.

4. Retro

Pastellfärger är också populära inom retrostilen. Använd pastellgrönt, aprikos och ljusblå tillsammans med mönstrade textilier och geometriska former för att skapa en retro atmosfär. Använd också tillbehör som gamla telefoner eller skivspelare för att förstärka känslan av retro.

Så skapar du en pastellfärgad accentvägg

En pastellfärgad accentvägg kan vara ett enkelt sätt att lägga till färg och karaktär i ett rum. Här är några steg för att skapa en pastellfärgad accentvägg:

  1. Välj den pastellfärg du vill använda för din accentvägg. Du kan använda en färg som matchar en av dina möbler eller tillbehör, eller välja en färg som kontrasterar med resten av rummet.
  2. Rengör väggen och ta bort eventuella gamla tapeter eller målarfärg.
  3. Mät och markera storleken på din accentvägg med en blyertspenna och riktlinjer.
  4. Använd en målartejp för att skapa raka linjer längs dina riktlinjer.
  5. Måla din accentvägg med din valda pastellfärg.
  6. Låt färgen torka enligt tillverkarens anvisningar.
  7. Ta bort målartejpen och njut av din nya pastellfärgade accentvägg.

Avslutning

Pastellfärger kan lägga till en mjuk och subtil färgstark touch i ditt hem. Genom att kombinera pastellfärger med andra färger och använda dem för att skapa olika stilar och atmosfärer kan du skapa ett unikt och personligt utseende. Var inte rädd för att experimentera och ha kul med pastellfärger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.