Blommor

Lyckas med din begonia

Posted on

En riktigt trevlig blomma, som många tyvärr dömer ut som en som ”tantblomma” är begonian. Men det är faktiskt en krukväxt som passar alla. Du kan på Impecta köpa frön för att så dina egna begonior, eller så köper du dem färdiga i blomsteraffären. 

De allra första begoniaarterna, de upptäcktes i Västindien på 1600-talet. Det av fransmannen Charles Plumier. Han namngav dem efter den franske guvernören Michel Begon. Idag finns det över hela 900 arter av denna krukväxt samt att det även finns runt 10 000 sorter. 

Så här sköter du din begonia på bästa sätt

Om du ska så egen begonia, välj då en sort hos Impecta. Du kan även köpa begonia i butik. Se då till att lyfta på den för att känna på vikten. Om den är alldeles för lätt, så har den fått alldeles för lite vatten och är den tung, så har den fått för mycket vatten. 

En annan sak du ska kolla på om du köper i butiken, det är hur bladen ser ut. De ska se friska ut, inte ha några skador samt att de ska inte heller vara mjuka.

När det gäller placering av din begonia, så trivs den allra bäst i ett ljust fönster samt i en normal rumstemperatur. Undvik att den får stark sol direkt på sig. Den gillar inte heller att få värme underifrån. En annan sak att se upp med är att ha mogen frukt nära blomman. Detta eftersom etylengas kommer från frukten och det kan göra att blomknopparna snabbt torkar och blomman vissnar.

En begonia trivs allra bäst då jorden är fuktig. Den får inte stå för blött, men dess jord får inte heller torka ut. Det bästa är att ge de vatten då du ser att jordytan börjat torka upp lite. Du bör då vattna ovanifrån samt i kanten på krukan.

Växten blommar, från mars till september, då kan du passa på att varannan vecka ge den en svag näring.

Snabbfakta begonia

  • Begonian finns i över 900 arter och 10 000 sorter
  • Begonian härstammar från tropiska och subtropiska områden, med undantag för Australien
  • Bland kända varianter av denna krukväxt finns julbegonia, knölbegonia och sommarbegonia
  • Begonian är en av de artrikaste växterna i underdivisionen gömfröväxter
  • Begonian passar lika bra på sommaren som på vintern och den säljs året om
  • Begonia är fleråriga, dock kan det vara svårt att hålla dem fina över längre tid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.