Badruminspiration

Skapa ett kreativt hem för dina barn

Posted on

Vill du skapa de bästa förutsättningarna för ditt barn när det växer upp är det bra att ha en tanke bakom hur du inreder för dina barn. För faktum är att det finns anledningar att skapa utrymme för kreativitet. För det är nämligen så att barn dyker in i färger, former, och texturer, är det mer än lek. Det är viktigt för deras utveckling. Att måla, rita, forma… det hjälper barn att förstå världen.

Låt oss kolla närmare på hur skapandet kan göra underverk för barns utveckling

 • Motorikens magi
  När barn håller i en pensel eller formar lera, tränar de sin finmotorik. Detta kräver noggrannhet och koordination mellan öga och hand, vilket stärker musklerna och främjar en sund motorisk utveckling.
 • Kognitiv kapacitet genom kreativitet
  Att skapa konst är mer än ett sätt för barn att visa känslor. Det lär dem om orsak och verkan och stärker deras problemlösningsförmåga. Dessa erfarenheter lägger en grund för vetenskapligt tänkande och matematiska koncept.
 • Sociala band i skapandets tecken
  Genom konst skapas en värld av samarbete och kommunikation mellan barn. Detta bygger starka sociala färdigheter och hjälper barn att skapa vänskap.
 • Främjande av kreativitet och utforskar glädje
  Att uppmuntra barns kreativitet lägger grunden för framtida innovation. Studier visar att barn som regelbundet skapar konst ofta blir ledare och tänkare som vuxna.
 • Råd för att stödja kreativ utveckling
  För att stödja barns kreativa utveckling, ge dem utrymme att utforska. Visa genuint intresse och uppmuntra utan att bedöma. Varierat konstmaterial kan uppmuntra till lärande och experimenterande.

Tycker du att är intressant att lära dig mer om barnuppfostran och föräldraskapet så är ett tips att spana in Faderligt är en unik hemsida helt dedikerad till pappor och allt som omfattar papparollen. Den är som en varm och inbjudande samlingsplats där fäder från alla håll kan dyka ner i ämnen som berör, inspirerar och utmanar dem i deras föräldraskap.

Så kan du inreda ditt hem för kreativitet 

Här kommer några hjärtliga tips för att göra ditt hem både barnvänligt och trendigt. Så att det blir en plats där alla i familjen, oavsett ålder, känner sig hemma och inspirerade.

Skapa en kreativ hörna i hemmet
Varför inte ge barnen sina egna lilla kreativa kungarike? En plats där färgpennor, penslar och papper alltid är inom räckhåll uppmuntrar till spontanitet och kreativitet. Tänk dig en vägg du får måla direkt på eller varför inte en stor griffeltavla? Inte bara blir det en rolig aktivitet för barnen, utan det kan också bli en unik detalj i heminredningen.

Färgglada förvaringslösningar
Ordnade kaos? Med smart förvaring för leksaker och pyssel kan barnens rum hållas någorlunda organiserat utan att tumma på det roliga. Färgglada korgar, lådor och hyllor gör städningen till en lek och rummet till en fest för ögat.

Väx med mig-möbler
Möbler som anpassar sig efter barnets växande behov är både praktiska och ekonomiska. En säng som kan förlängas eller ett skrivbord där höjden är justerbar är ett perfekt exempel. Inte bara är det en smart investering, det bidrar också till att barnet känner sig bekväm i sitt eget rum genom olika åldrar.

Tema väggar eller -hörn
Att ha ett speciellt tema i barnrummet, som förändras efter barnens intressen, gör rummet extra speciellt för dem. Använd wallstickers för en djungelkänsla eller stjärnor som lyser i mörkret för en rymd atmosfär. Detta kan förvandla sovrummet till en fantasivärld där äventyr väntar runt hörnet.

En egen läshörna En mysig läshörna med en liten bokhylla och en bekväm sittplats inbjuder till sagostunder och egentid med en bra bok. Det är ett sätt att uppmuntra till läsning från en tidig ålder och samtidigt skapa ett lugnt hörn i hemmet där man kan dra sig tillbaka.

Anpassa belysningen
Rätt belysning gör underverk för rummets atmosfär. Se till att ha en blandning av mjuk belysning för avkopplande stunder och mer direkt belysning för lek och läxor. Det gör rummet flexibelt och anpassningsbart efter dagens alla aktiviteter.

Med dessa idéer kan du skapa ett hem där kreativitet och lekfullhet möter funktion och stil. Ett hem där hela familjen kan trivas och växa tillsammans. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.