Huskurer för vitare tänder

Förutom de produkter för tandblekning som sälj hos tandläkare eller online så finns det även några olika huskurer som sägs fungera utmärkt som tandblekning. Många anser detta vara skonsammare då det inte är några kemikalier i som kan förstöra eller skada tänderna.

Jag tänkte gå igenom lite om vilka huskurer för vitare tänder som finns för de som är nyfikna på att testa. De flesta produkterna som tandläkare erbjuder idag är mestadels gjorda på naturliga ingredienser och ofarliga att använda men det kan ändå vara kul att veta mer om detta tänker jag. 

En viktig sak med huskurer som man ska komma ihåg är dock att de inte kan bleka tänderna mer än till ursprungsfärgen. Har du missfärgningar på tänderna så hjälper huskurerna alltså till att ta bort eller minska dem men om du har väldigt gula tänder från början så kommer det nog inte bli så mycket resultat av detta. Jag rekommenderar också att ni kontaktar tandläkare innan ni testar dessa kurer så att inget går fel. Det kan hända att man har olika känsliga tänder. 

Vilka huskurer finns det som man kan göra?

Det finns såklart massor av huskurer, sen hur bra de fungerar är en annan femma. Huskurer som används är bland annat äppelcidervinäger, citron, jordgubbar, gurkmeja och salt. Några av de huskurer som är populärast är kol, kokosolja och bikarbonat. Det är dessa tre jag tänkte berätta lite mer om.

Bleka tänderna med kol

Att bleka tänderna med aktivt kol är inget nytt påhitt men det har dykt upp mer och mer i reklam och sociala medier där personer testar tandblekningen. Du kanske har sett bilder på någon med munnen full av svart kol vilket ser ganska läskigt ut. Tanken bakom att använda aktivt kol är att det är ett ämne som fäster sig vid andra ämnen. Kolet ska då dra till sig de ämnen som missfärgar tänderna och på så sätt göra dem vitare.

Bleka tänderna med kokosolja

Tandblekning med kokosolja kallas ofta för oil pulling. Det är en slags munsköljning man gör med hjälp av vegetabiliska oljor. Ofta rekommenderas kallpressad ekologisk kokosolja för att den med sina antioxidanter och vitaminer ska vara extra bra för tänderna.

Tanken bakom är att kokosoljan ska dra ut bakterier och toxiner ur munnen samtidigt som den rensar från plack. Så den är inte bara till för att bleka tänderna utan också för att du ska få en bättre munhälsa. 

Bleka tänderna med bikarbonat

En av de vanligaste huskurerna för vitare tänder är att använda bikarbonat för att få vitare tänder. Anledningen till att det används för att bleka tänder är att det har en slipande effekt på tändernas emalj. Vill man använda det till tandblekning funkar bikarbonat bäst men det går att använda bakpulver om man ökar mängden.