Tips – så kan du ta hand om dina tänder

Samarbete med tandblekning.nu

Att ha friska tänder innebär att du behöver ta hand om dom regelbundet. Även om du har fått veta att du har fina tänder sedan du är liten är det viktigt att fortfarande tar hand om dom väl för att förhindra problem. Det handlar om att få använda rätt munvårdsprodukter och att vara uppmärksam på dina dagliga vanor.

 

 Gå inte till sängs utan att borsta tänderna

Det är ingen hemlighet att den allmänna rekommendationen är att borsta minst två gånger om dagen, men ändå så fortsätter många av oss att försumma att borsta tänderna till kvällen bidrar att du blir bakterier och plack som samlats på sig under dagen. Använd en bra tandkräm med fluor som bekämpa bakterier som annars kan leda till förfall, liksom att ge en skyddande barriär för dina tänder.

 

Behandla tandtråd lika viktigt som att borsta

Många som borstar försummar regelbundet tandtråd. Tandtråd är inte bara för att få små bitar mat eller broccoli som kan fastna mellan dina tänder. Tandtråd stimulerar tandköttet, minska plack och hjälpa till att sänka inflammation i området.Tandtråd en gång om dagen räcker vanligtvis för att skörda dessa fördelar.

 

Besök tandläkaren minst en gång per år

Dina egna vardagliga vanor är avgörande för din allmänna munhälsa. Ändå måste även de mest pliktiga borstar och tandtrådar träffa en tandläkare regelbundet. Du bör åtminstone se din tandläkare för rengöring och kontroll en gånger om året. En tandläkare kan inte bara ta bort plack och laga hål, de kan även upptäcka eventuella potentiella problem och erbjuda passsande behandlingslösningar. Är dina tänder i toppskick men har eventuella missfärgningar kan du med fördel fräscha upp dom med tandblekning

Munvatten

munvatten är bra för en god munhälsa, men många hoppar över dem eftersom de inte vet hur de fungerar. Munvatten hjälper på tre sätt: Det minskar mängden syra i munnen, rengör områden som är svårt att borsta i och runt tandköttet och mineraliserar tänderna igen. Munvatten är användbara som ett kompletterande verktyg för att få saker i balans.

 

Drick mer vatten

Vatten är den bästa drycken för din allmänna hälsa – inklusive munhälsa. En tumregel är att dricka vatten efter varje måltid. Detta kan hjälpa till att tvätta bort några av de negativa effekterna av klibbiga och sura livsmedel och drycker mellan tänderna

 

Begränsa socker och sura livsmedel

I slutändan omvandlas socker till syra i munnen, som sedan kan erodera emalj i dina tänder. Dessa syror är det som leder till håligheter. Sura frukter, teer och kaffe kan också bära tandemaljen. Även om du inte nödvändigtvis behöver undvika sådana livsmedel helt, gör det inte ont att vara uppmärksam.