Motor

Hållbart och hälsosamt att cykla

Posted on

Samarbete med  Hemfint,se

Återigen blev det ett år där jag inte tog fram cykeln men nästa år kommer jag ta ta i att börja cykla. Det är verkligen härligt att känna vinden och friheten att cykla. Jag har en bit till mitt kontor och det tar 25 minuter att gå men jag har kikat så jag vet att det finns inhägnad cykelparker så att min cykel inte blir stulen lika lätt. Det finns många fördelar att cykla när jag tänker efter. 

Hållbart att cykla

​​En brittisk studie har visat att de som väljer att cykla till sitt jobb halverar risken att få hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer jämfört med dem som väljer att köra bil eller åka kollektivt. Med hjälp av den dagliga cykelfärden kan din kondition förbättras och dina muskler bli starkare. Vår svenska regeringen vill stimulera långsiktigt hållbara transportlösningar inom bland annat kollektivtrafik, gång och cykel och du kanske har märkt att det är lättare att ta sig fram med ny cykel nuförtiden?

Ekonomiskt att cykla

Att cykla är bra för privatekonomin: cykeln är ett billigt fordon i jämförelse med alternativen. Cykelinfrastruktur är också mycket billigare än infrastruktur för bilar eller kollektivtrafik. De stora hälsofördelarna med cykling bidrar även till minskade vårdkostnader för samhället.


Ska du ge dig ut och cykla ha koll på lagen

Enligt lag måste en cykel alltid ha broms och ringklocka (det finns dock inga krav på hur den ska se ut eller låta). Cyklar du i mörker måste cykeln också ha: en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Barn och ungdomar under 15 år som inte använder hjälm kan stoppas av polisen men inte bötfällas. Föräldrar eller andra personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas, om de på sin cykel skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm. 

Från 1 februari 2018 är det förbjudet att hålla en mobiltelefon i handen när du kör motorfordon i Sverige det gäller om du kör bil, mc, moped eller cyklar.

 

Vardagsmotion med cykel och gå ner i vikt

Att börja gå kan var motigt, dels tar det tid att ta sig från ena punkten till den andra. För många år sedan började jag cykla varje dag till mitt jobb och på en månad hade jag tappat 3 kg. Det blev som en vana att cykla och varför jag inte cyklat nu är för att min cykel behöver lämnas in på service, sen är det även så att jag skulle gärna vilja ha en ny cykel så jag har kanske hittat på ursäkter. Jag tror faktiskt att jag ska unna mig en ny cykel börja cykla till jobbet för att spara tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.