Personligt

När hemmet inte känns Som Hem

Posted on

Har du någonsin klivit in i ett hem och känt att något bara inte stämmer? Hem är personliga helgedomar som reflekterar ägarens stil, värderingar och livshistoria. Ofta känner vi en omedelbar värme och välkomnande, men ibland kan atmosfären kännas kall och främmande. Nyligen upplevde jag detta när jag besökte en väns hem – det var snyggt och städat, men ändå kändes det avlägset och energidränerande.

Första intryck: Färg och ljus
Hemmet var inte direkt fult, men färgvalet och ljussättningen gav en grå och trist känsla. Färger påverkar djupt våra känslor och sinnesstämning. Grått är modernt och populärt, men kan kännas nedstämdande och kyligt om det domineras. Ljuset är också avgörande; naturligt ljus ger liv, medan brist på det kan göra ett hem dystert.

Energin i rummet
Det talas ofta om att platser håller på energier från människor och händelser. Kanske hade min väns hem en energi som inte stämde överens med min egen. Hemmets energi kan påverkas av personliga utmaningar eller känslor. Hennes frekventa påståenden att andra gillade hennes hem kunde vara tecken på osäkerhet om dess atmosfär.

Sökandet efter bekräftelse
Något annat som slog mig var hennes behov av att höra att hennes hem var uppskattat. Detta kan spegla en osäkerhet eller en önskan att möta andras förväntningar mer än sina egna. Om någon inte är helt bekväm i sitt eget utrymme kan det skapa en atmosfär som känns opersonlig och kylig.

Opraktiskt hem:
I köket stod kökstvå och kökshandduk att få torka händerna på under diskhon, i badrummet fanns det ingen badrumsmatta, det fanns tavlor som saknade bilder i sig. Det fanns heller ingen hallmatta, mm.

Personlig resonans
Det är viktigt att minnas att våra reaktioner på ett rum är högst personliga. Vad som känns som hem för en kan vara raka motsatsen för en annan. Det kan ha varit något i utformningen av hennes hem som inte talade till mig personligen, vilket lämnade mig mer dränerad än inspirerad.

Besöket var en påminnelse om att våra fysiska miljöer påverkar vårt välbefinnande djupt. Det är viktigt att vi formar våra egna utrymmen så att de återspeglar vår sanna karaktär och främjar vår lycka och komfort. Det är otroligt skönt att slippa att hälsa på henne mer och höra den repiga skivan där hon sade samma sak hela tiden..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.