Lyx kök

Vinmys hemma: Konsten att välja rätt vinglas och kyla vinet perfekt

Posted on

När väl vinsuget kommer vill man inte vänta och det är det bästa med att dricka vin hemma om förutsättningarna är rätta. För när sanningen ska fram kan det bli ganska kostsamt att köpa en flaska Riesling ute på restaurang och är det inte tillräckligt gott och du får inte den härliga dimmigheten på glasen när vinet är väl kylt. Personligen är jag nog lite finsmakare då jag undviker husets vin och köper hellre hem lite finare vin för att få mer valuta och få njuta mer. 

Här är några tips för att göra din vinupplevelse hemma ännu mer njutbar:

 1. Det rätta vinglaset:
 • Rödvinsglas: För kraftiga röda viner som cabernet sauvignon eller syrah. Formen och storleken hjälper till att öppna upp vinet och släppa fram dess komplexa dofter och smaker.
 • Vitvinsglas: Perfekt för vita viner som chardonnay eller sauvignon blanc. Dess smalare design håller vinet svalt och koncentrerar dofterna.
 • Champagneglas: För mousserande viner som champagne eller prosecco. Dess tulpanform hjälper till att bevara bubblorna och förbättra aromen.
 1. Rätt kylning:
 • Röda viner: Servera dem vid något under rumstemperatur, cirka 16-18 grader Celsius. Låt dem andas en stund innan för att avslöja deras fulla smak potential.
 • Vita viner: Kyl dem till cirka 8-12 grader Celsius. Förvara dem i kylskåpet, och ta ut dem några minuter innan servering för att låta dem nå rätt temperatur. Men ha dina viner perfekt i en vinkyl hellre.
 • Mousserande viner: Håll dem riktigt kalla, runt 6-10 grader Celsius. Ett isbad eller en kylare är perfekt för att bevara deras fräschör.
 • Vissa viner, särskilt de av högre kvalitet eller med ålder, kan utveckla sig positivt med lite extra kylningstid. Det är dock viktigt att notera att detta inte gäller för alla viner, och överdriven kylning kan minska de finare nyanserna.
 1. Glasets form och funktion:
 • Doft: Snurra vinet i glaset och andas in dofterna. Det rätta glaset koncentrerar aromerna och förhöjer doftupplevelsen.
 • Smak: Testa vinet genom att ta små klunkar och låta det svepa runt i munnen. Det rätta glaset förbättrar vinets struktur och smakprofil.
 1. Atmosfär och presentation:
 • Stilfull servering: Ett vackert dukat bord med rätt vinglas skapar en atmosfär av elegans och gör vinet ännu mer njutbart.
 • Ljus och Musik: Skapa en avslappnad stämning med dämpat ljus och din favoritmusik. Det kommer att förbättra hela vinupplevelser.

 

Vinkylens funktion och varför den är viktig för vinälskaren

Vinkylar är inte bara en elegant accessoar för vinälskare, även fast de onekligen ser lyxiga ut. De spelar en avgörande roll för att bevara vinets kvalitet och smak. Här är en översikt över hur kylningen i en vinkyl fungerar och varför den är viktig för den som uppskattar en god flaska vin.

Varför är detta viktigt för vinälskaren?

 1. Bevarar vinets kvalitet:
 • För den som investerar i fina viner är det av yttersta vikt att bevara vinets kvalitet. Rätt kylning säkerställer att varje droppe behåller sina komplexa dofter och smaker.
 1. Optimal smakupplevelse:
 • Temperatur och lagringsförhållanden påverkar hur vinet mognar och utvecklas. Med en vinkyl kan vinälskaren skapa en optimal miljö för att uppleva vinet på dess bästa sätt.
 1. Möjlighet till lagring:
 • För den som samlar vin eller bara vill ha några flaskor i reserv är vinkylar idealiska för att låta vinet åldras på ett kontrollerat sätt, vilket kan förbättra dess karaktär över tid.
 1. Mångsidig användning:
 • Vinkylar är inte bara för fina viner. De är också praktiska för att hålla vardagsviner redo för servering vid optimal temperatur, vilket gör varje vinupplevelse bättre.

Sammanfattningsvis är vinkylar en viktig komponent för vinälskare som strävar efter att njuta av vinet i dess bästa form. Genom att förstå och kontrollera vinlagring förhållandena kan man säkerställa att varje vin ögonblick blir en smakupplevelse att minnas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.