Vardagsrum

Att inreda ett stort vardagsrum med öppen planlösning

Posted on

I samarbete med Trendrum.se

Jag har tidigare bloggat om öppen planlösning med matsalsdel och nu tänkte jag berätta mer om öppen planlösning med vardagsrum. Det är nämligen svårare att inreda stora ytor och ett bra bra tips är att skapa olika områden i rummet för olika ändamål för få den ombonade känslan i rummet. 

Ett stort vardagsrum är inte så lätt att dekorera som du kanske tror, du har mycket utrymme till ditt förfogande och du måste tänka stort och välja möbler som passar storleken på rummet. Om soffan är för liten kommer den att se konstig ut. Detsamma gäller för resten av möblerna. Inred hellre med en för stor matta en för liten, hittar du inte tillräckligt stor matta kan du placera 2 bredvid varandra.

 

  • Till exempel så kanske du vill ha ett mer formellt arrangemang framför en eldstad i motsats till ett mer avslappnat arrangemang för att titta på TV.
  • Om du har ett fönster med utsikt över en trädgård så kan det vara ett bra utrymme för en bekväm sittplats med fotpall eller ett litet skrivbord. 
  • Andra exempel på populära vardagsrum zoner är en läshörna, soffhörna, ett spelområde eller matplats.
  • I ett stort vardagsrum så kan du ha två separata sittplatser, en soffgrupp och kanske på något annat ställe två fåtöljer med ett mindre bord.
  • Stora mattor är fantastiska att dela av rum stora utrymmen.
  • Stora konstverk ser underbara ut i stora rum och gör också vackra kontaktpunkter.

Det är viktigt att dela av rummet efter funktion och ge mening till alla områden

Personligen så tycker jag att vardagsrums delen med soffor och fåtöljer ska ha den bästa utsikten i rummet och helst så tycker jag att man enkelt ska kunna se från sofforna till köksdelen, så att det blir enkelt att umgås när exempelvis har en bjudning och någon kanske står i köket och lagar mat och underhåller gästerna.

Stor soffa

Den mest uppenbara lösningen för att dekorera ett stort vardagsrum är att köpa en stor soffa eller en överdimensionerad modul-sektion.

Soffan är ofta vardagsrummets mittenpunkt och en liten eller dålig soffa i ett stort rum kommer inte att fungera så bra och det kommer inte heller att maximera det utrymme du har tillgängligt.

Det kan vara så att ditt vardagsrum når sin fulla potential men en lång soffa med en vinklad schäslong, eller så kanske du behöver välja något mer unikt än vanliga soffor för att passa in i ett stort burspråk eller du kan behöva en divansoffa?

Skapar du ett stor grupp med soffor så kan du behöva stort soffbord, ett designtips som jag nyligen läste är att ha du kan ha två soffbord bredvid varandra.

Här fylls soffgruppen ut bra med det stora bordet och stolarna runt om. Bildkälla: Light On White

Ett annat tips är att ha ett stort soffbord och fylla ut med stora sittkuddar på ben. Tex en modul, jätte snyggt! Inred för all del soffbordet med vackra Coffe table böcker osv.

Praktiskt få in extra förvaring genom att ha ett skåp bakom en soffa

Hos Trendrum finns det ett väldig brett utbud trendiga och snygga soffor så att du enkelt kan finna en soffa som passar perfekt för ditt utrymme. Men även sort utbud på heminredning och billiga möbler online för husets alla rum samt uteplatser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.