Välmående

Cykla höst till vinter några bra tips

Posted on

I samarbete med Hemfint.se

Så här i oktober tänker säkert många att det är dags att ställa undan cykeln men faktum är att klär du dig rätt och har bra däck man du cykla flera veckor till innan snön kommer. Vill du spara in pengar på att köpa en ny cykel ska du passa på att köpa den nu i Oktober när det inte är högsäsong på cyklar och Hemfint.se har brett sortiment av standardcyklar, mountainbikes för den sportiga, elcyklar med mera. Till i vår kommer dina barn kanske vuxit sina cyklar och då kan en fin cykel vara en bra julklapp.

Vilken ramstorlek ska man ha för sin längd?

Jag har ingen koll på vilken storlek på ramstorlek var och faktum är att jag trodde storleken på cykeln avgjordes på däckstorleken. Jag har förhållandes vis väldigt långa ben till min kropp utan att vara oproportionerligt  kort upp till så jag kan ramstorlek 56-57 tänker jag.

Din längd
i cm
Förslag på ramstorlek
i cm
150-160 cm 42-48 cm
160-170 cm 48-52 cm
170-175 cm 52-55 cm
175-180 cm 55-58 cm
180-185 cm 58-61 cm
185-190 cm 61-63 cm
190-195 cm 63-66 cm
> 195 cm > 66 cm

Mät ditt innerbensmått genom att mäta från grenen längs med insidan på benet ner till marken, utan skor. Innerbensmåttet brukar variera mellan 65-95 cm.

Cykla under vintern underhållstips 

Förvara din cykeln mot väder och vind, det finns cykelöverdrag men om det går kan du även ställa den under tak på innergården om så finnes eller i ett garage. Ska du ställa undan cykeln helt bör du rengöra den inför det och olja kedjorna, har du elcykel batteri behöver du underhållsladda den. Använder du din cykeln under vintern är det viktigt att olja kedjan så att den inte rostar från snö som är blandat med salt. Du bör även byta  till dubbdäck under vinten, vilket ger en betydligt större säkerhet när underlaget blir kallt och halt. Se även till att pumpa däcken under vintern då lufttrycket i däcket sjunker vid mildare temperatur.

Enligt en cykelexpert så ska du låta din cykeln stå ute under ett tak eller i ett kallgarage då den inte används på vintern. Om den tas in och ut så gör temperaturskillnaden även att det bildas kondens som förstör vajrarna och växlarna fryser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.