Inredning inspiration

Färg och tapeter från hela världen

Posted on

Samarbete med lassesiryd.se

Har du någonsin funderat på vilken inredningsstil du vill ha? Vilka färger och tapeter ska matcha den stilen? Här kommer lite tankar och tips.

Din personliga prägel

Om du ska renovera, kan det vara dags att tänka ut det vilken stil man vill ha. Hur ska man gå tillväga, vilka färger vill man ha och vilka varumärken. Är det Shabby Chick? Postmodernism? Eller varför inte ljusa pastellfärger och inredning med 90-tals stil? 

Min killkompis, valde faktiskt ingen specifik stil. Han orienterade i inredningsbutik både fysiskt och online. Planerade med skisser och gjorde detaljerade inköpslistor. Dessutom köpte han hela hemmet från grunden. Mycket borstat stål, svart, ek och marmor. Moderna möbler och också en del modern industristil. När det kommer till färg och tapeter, valde han att en halvmatt ljusgrå färg på väggarna i vardagsrummet. I gäst och arbetsrummet blev det en blank men något mörkare himmelsblå från Jotun. Jotun Lady heter den för att vara exakt.

Pure Willow Bough Dove/Ivory
https://www.lassesiryd.se/tapeter/lagertapeter/pure-willow-bough-dove-ivory

En bra butik som säljer Jotun och många andra färger, tapeter, kakel och klinkers. Ja, till och med spissvärta och en del annat. Det är Lasses i Ryd, där Daniel flera gånger hade uppe som alternativ att beställa online. Han landade i att köpa lokalt, men Lasses i Ryd hade egentligen varit ett alternativ med lite bättre priser. Ibland har man tyvärr inte tid att vänta, även om Lasse säkert levererar snabbt. Det gör många butiker idag.

 

Bygg, inred och dekorera 

Hur bygger man, inreder och dekorerar sitt drömboende? Lasses i Ryd och liknande butiker säljer kvalitetsmaterial men har också ett brett sortiment där man kan måla och tapetsera på ett sätt att man oftast kan sätta sin egen prägel. Det finns få saker som gör så mycket på helhetsintrycket som just väggar och golv. Du kan ha massor av fantastiska möbler, ja rena designmöbler för enorma belopp. Men ser väggar och golv katastrofdåliga ut, så spelar det ingen större roll. Helhetsintrycket blir sunkigt ändå. Så mitt tips är att renovera först och köp möbler eller detaljer i efterhand. Köpa möbler, inredning och dekorera före själva renoveringen skulle jag enbart ha gjort i undantagsfall. Det kan t.ex. vara om man bor i en hyresrätt utan möjlighet att flytta, där hyresvärden inte åtar sig antaganden eller andra udda särfall. 

 

Oavsett, så brukar man i regel avsluta med dekoreringen. Men jag vet några som har gjort helt omvänd ordning också. Det viktigaste är att slutresultatet blir bra, och att man blir klar inom den tidsram man anser är rimlig. Ett annat misstag många gör, är att många börjar med att måla taket. Sedan fixar man väggarna och sist golvet. Det funkar och är helt okej. Många hemmafixare och mindre bevandrade proffs gör så. Men ska det göra helt rätt och riktigt ska man faktiskt lägga golv före man gipsar väggarna. Detta för att det ska bli så tätt som möjligt. När man målar väggarna, så går det ändå alltid att täcka golvet till 100 % om man gör det ordentligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.