Dekoration inspiration

Så skapar du en tavelvägg som ett proffs

Posted on

I samarbete med Desenio

Här hemma går jag i tankarna om att skapa en tavelvägg med posters för det är verkligen så snyggt och det är ett väldigt bra alternativ till att ha en fondvägg och passar verkligen in i det flesta hem skulle jag säga. Och det bästa är att det finns inga fel över hur du hänger dom, så du blanda stora och små tavlor och arbeta dig från golvet och uppåt. Men innan du kör den första spiken i väggen är det en bra idé att ha en plan för hur du vill placera bilderna i förhållande till varandra.

Så här kan du enkelt skapa en tavelvägg med posters och få en unika tavelvägg

Börja med att komma fram till vilken din stil du vill ha på väggarna.Här gäller det att hitta posters som lyfter rummet och som gärna plockar upp några av färgerna i inredningen. Ett tips är att du väljer ett färgschema och håller väljer enkla ramar och låter posterna vara i fokus. Här kan du få inspiration till din tavelvägg och du kan shop the look, dvs ett helt färdig matchat tavelcollage.  

 

Planera innan du spikar

Börja att planera din tavelvägg genom att göra mallar i papper (exempelvis ta pappret som alltid ingår i ramen vid köp) placera ut på väggen med hjälp av tejp för att få det visuellt hur det kommer bli. Alternativet lägg ut tavlorna på golvet framför, eller klipp ut mallar. På så vis kommer du slippa onödig spikhål. Ha som tummått med ca 5 cm mellan varje tavla. När du är klar ta ett steg tillbaka och se på avstånd för bästa överblick.

En touch av lyx.
Till en mörkare inredning passar gulddetaljer perfekt och ger en lyxig touch till rummet. Välj guldramar till dina posters och matcha med gulddetaljer i inredningen

Beroende på vilken typ av vägg du har kan du antingen använda tavelkrok som är en plastkrok med stift som man slår in i väggen.  Ett väldigt smidigt alternativ för tavlor som inte väger så mycket. Det behövs bara en hammare och tavelkroken lämnar 3 små hål som knappt syns.

Har du tyngre tavlor och du vill hänga upp på en betongvägg är rekommendationen skruv och plugg. För upphängning behövs skruv och plugg en borrmaskin.

Spik, det finns spik som är gjord av stål och dessa finner du i järnhandeln och dom lämpar sig väl på hårda stenväggar med. Dessa brukar jag själv använda mig av här hemma.

 

Nu är det dags hänga dina posters på väggen

Ta en av dina ramar och mät på baksidan från ramens ovansida till fästet och använd samma avstånd från markerat på vägg till där du spikar. På så vis får du perfekt avstånd.

Är du väldigt noggrann med att det ska bli rakt kan du använda dig av ett vattenpass, sådan finns även i mobilen som app har jag hört. Kom ihåg att det finns inga fel eller rätt, gå på känsla.

 

Tips för lyxigare känsla på din tavelvägg är att använda dig av passepartout, det är nämligen något som ofta återfinns på dyra kontutställningar. Der ramar in motivet lite extra och glöm inte köpa hem passepartout tejp som är vit. 

Hos Desenio finner du ett väldigt brett utbud på posters, ramar och inspiration och det kan jag rekommendera dig att ta en titt. Jag har handlat här några gånger och alltid blivit nöjd.

 

Källa bilder: Desenio, tavelvägg första bild heter https://desenio.se/sv/design-magazine/trender/get-the-look-dark-drama

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.