Ekonomi

Skiljer sig elpriset mellan villa och lägenhet

Posted on

Tanken har slagit mig angående vilka i Sverige som har bäst elpriser. Skiljer det sig mellan bostadstyper och vilka är mest intresserade av elpriset. Man skulle kunna tänka sig att de som är mest intresserade av att ha koll på elpriset och få en prognos över 2022 är de som spenderar allra mest och de som verkligen måste ha kolla på sina utgifter för att få ihop alla utgifter kontra inkomst.

Jämförelsetjänsten Elbyte

Den sidan som jag regelbundet hittat bäst pris på el är hos prispressaren Elbyte. De förhandlar fram billiga priser på elavtal från Elbolagen och sorterar de utifrån pris i tjänsten. Det innebär att du ofta får bättre priser på Elbyte än när du blir kontaktad direkt av elbolagen. Det ringde nyligen ett elbolag till mig och jag vet att de erbjöd ett mycket högre pris.

Byta elbolag

Varför ska man engagera sig för elavtal? Jo, genom att ägna några minuter per år på att leta upp det billigaste elavtalet så kan du spara massa pengar. Vem säger nej till minskade utgifter? Om du bor i en liten lägenhet så är chansen hög att du inte har någon astronomisk inkomst eller att du sparar för att flytta till en större lägenhet. Även om du inte förbrukar lika mycket el så tjänar du lika mycket på att ha ett bra elavtal.

Intresset för el ökar

Oavsett om det är på arbetsplatsen eller hemma i hushållet. Tycker alla snackar el nu och många har sina egna strategier. Just nu är det många som förespråkar att binda elavtal. Varför det kan man undra sig? Detta då elpriserna på fasta elavtal vandrat ner mellan november 2021 och januari 2022. Det är ett tecken på att spotpriset har varit lågt under januari hittils och att elpriset därmed strac kommer gå ner vid månadsskiftet till februari.

Prognos av elpriset

Det är ett heltidsarbete att sätta sig in i elbrasnchen och många förstår knappt elräkningen man får hemskickad. Det finns många domedagsmänniskor som vanligt som tror att elpriset kommer stiga till himlen. Jag däremot sätter min tilltro till utveckingen av grön energi. Bara om man ser till solceller och hur mycket effektivare de blivit. Om de skulle installeras på varenda tak i Sverige skulle vi kunna få mycket av energin därifrån. Även vind och vattenkraft har stor kapacitet om de blir effektivare.

Sammanfattning

Många i medelklassen som inte är pressade att se över sina utgifter, flyttar in och får anvisade elavtal. Sen är det inte så stor kostnad att man missar det. Men många bäckar små gäller det att tänka med sin privatekonomi. Det funkar inte att bara de med stora villor eller som har svårt att få ihop månadskostnaderna bryr sig. Genom att folket ställer krav på lägre elpriser kan elbolagen som producerar el komma att lyssna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.