Städa badrum
Badruminspiration, Städning

Städa badrum – Smarta städtips för effektivare städning

Posted on

I denna bloggpost kommer jag ge dig smarta städtips hur du kan rengöra din badrum på bästa sätt. Att hålla badrummet rent och fritt från kalkavlagringar kan vara en utmaning för många. Traditionella rengöringsmetoder kan vara tidskrävande och kräver ofta starka kemikalier som kan vara skadliga för både miljön och vår hälsa så det kan vara smart att se över ekologiska städmedel som alternativ som städar minst lika bra eller bättre jämfört.  Ett hygieniskt rent badrum är av avgörande betydelse för vår hälsa och välbefinnande. Genom att upprätthålla en noggrann städrutin i badrummet kan vi minimera risken för smittspridning, bekämpa bakterier och mögel, samt skapa en trivsam och fräsch miljö.

Städrutiner för badrum

Här kommer min omfattande städrutin för badrum och här är mina bästa tip för hur du kan städa för att hålla ditt badrum i toppskick.  Läs vidare för att upptäcka hur du kan uppnå enastående resultat och hålla ditt badrum i ett skick som imponerar.

Nedan information är expertkunskaper, från professionella städare

Jag har sett många som städar på TikTok och sett vad de gör för fel och därefter samlat information om hur professionella städare städar ett badrum på bästa sätt. Ni som följer mig vet att jag är mån av min tid och vill att tiden jag lägger ner ger resultat och därför har skapat min egen badrums städ guide efter kunskap jag lärt mig av professionella städare! – Jennie 

Förberedelse och organiserad planering och checklist 

Innan du börjar städa ditt badrum är det viktigt att du har rätt utrustning och rengöringsprodukter tillgängliga. Se till att du har handskar, rengöringsmedel för olika ytor, toalettborste, svampar och trasor. 

Skapa dig en exempelvis en korg med allt för toalettstädningen:

 • Ättika
 • Barumssåpa
 • Borstar
 • Trasor

Spara det smutsigaste rummet till sist när du städar för inte sprida bakterier 

Jämfört många städar sitt hem, så städar jag badrummet sist för att jag inte vill få bakterier från mig själv i mitt hem, sedan unnar jag mig en fräsch dusch och slänger kläderna i smutsen.

I vilken ordning städar man ett badrum?

Till skillnad från många som säger att man ska börja med att städa toan så tycker man att börja med att städa logiskt. Börja därför alltid med att damma och ta bort smuts uppifrån och ner så du slipper städa fler gånger för att dammet faller ner. I badrum blir det blött när man städar så jag brukar alltid börja med damsugar innan jag börjar själva städningen, så jag dammsuger 2 gånger. 

Låt rengöring appliceras i den ordningen i tid den behöver för verka

Det många missar är att de glömmer bort rengöringsmedel och behöver tid på sig för att uppnå sin fulla effekt. Beroende på vad du ska städa denna gång applicera medel först och kanske inte allt samtidigt för det kan bli starka ångor om du inte använder ekologiskt städmedel. Du vill kunna vistas i toaletten, städa annat medan rengöringsmedlet verkar.

 

 1. Börja med att plocka bort alla lösa ting
  Töm ytor som du tänker dammtorka och sortera sakerna prydligt till sin plats.
 2. Svep över ytor och speglar
  Fortsätt med att svepa över ytor och speglar i badrummet. Använd en lämplig rengöringsspray och en ren trasa för att torka av handduksstänger, hyllor, bänkskivor och andra ytor. För speglar kan du använda en spegel rengöringsspray och en luddfri trasa för att få en kristallklar finish.
 3. Rengör handfatet
  För handfatet kan du använda en lämplig rengöringsspray och en svamp eller trasa för att avlägsna smuts och fläckar. Här kan rengöringen behöva verkas och du kan behöva skrubba.
 4. Skura kakel
  Kakelväggar  i badrummet kan lätt samla på sig smuts och fläckar. Använd en mild rengöringsspray och en svamp eller borste för att skura bort smuts och eventuella mögelangrepp. Se till att komma åt i hörn och fogar för att få en grundlig rengöring.
 5. Rengör badkaret eller duschen
  För att rengöra badkaret eller duschen kan du använda en rengöringsspray som är anpassad för kakel och fogar. Spraya ytan och låt medlet verka en stund innan du skrubbar med en svamp eller borste. Se till att noggrant rengöra hörn och fogar för att avlägsna smuts och mögel. Skölj sedan av ytan noggrant med rent vatten.
 6. Sist, städa toaletten och avloppet, glöm inte badrumsfläkt
  Applicera ett rengöringsmedel speciellt utformat för toaletter och låt det verka en stund innan du skrubbar med en toalettborste. Se till att komma åt svåråtkomliga områden som under kanten och runt toalettstolen. För att hålla toaletten ren och fräsch kan du använda en toalett, gel eller rengöringstablett. Placera den i toalettstolen och låt den lösa upp sig enligt anvisningarna. Jag rekommenderar en gång pappersservetter för avtorkning av toaletten för att få det så hygieniskt som möjligt. Glöm inte att rengöra badrumsfläktar då och då, du behöver ha bra ventilation för att få mögel i ditt badrum.
 7. byt ut handdukar som matchar och häng finit
  Byt alltid ut handdukar när du storstädar och häng dem fint, när det ser prydligt och inte plottrigt ut ser det extra mycket ut som en professionell städning.
 8. Skura golven och låt torka och lägg in badrumsmattor mm

Övriga smarta badrum städtips

 • Ha rengöring lättillgängligt
  Det många expert städare gör är att de har rengöring för badrummet och passar på att snabbstäda lite innan de ska ta en dusch, eller städar lite i duschen medan hårinpackningen verkar.
 • Underskatta inte ekologiskt städmedel, jag har börjat städa med stora delar ekologiskt städmedel i mitt badrum och så mycket bättre det känns. Jag slipper de starka ångorna och det blir rent. Det är inte bra för varken vårt vatten eller hälsa att andas starka rengörings ångor och vi kan få problem med vår hälsa, personligen upplever jag det svårt att andas med ångorna.
 • Köp organisering till badrummet
  Har du bra organisering i badrummet så är det lättare att hålla sakerna på rätt plats och inte det blir roligare hålla efter för det ser fint ut.
 • Inred ditt badrum mer som ett hotell
  Personligen är mitt badrum fint. Är det lättare att hålla fint, ha fina tvålar, fina handdukar, kanske en blomma i badrummet.
 • Smarta städmaskiner för att spara tid
  Vill du spara på rygg och armar kan smarta städmaskiner som en städsteamer vara super för badrummet som verkligen löser upp smuts med varm vattenånga och dessutom desinficerar badrummet. Det finns även skrubbmaskiner för badrum och ångmaskiner för städa speglar, fönster och duschväggar.

Vanliga frågor om badrumstädning

Hur ofta ska man städa en toalett?

Det rekommenderas att städa badrummet en gång i veckan, men är man fler i hemmet kan man behöva göra det mer ofta.

Hur lång tid att städa badrummet?

Genom att regelbundet städa din badrum så minskar tiden att städa badrummet, då du inte hinner få lagringar av smuts och kallt i ditt badrum. Städar du allt för hand eller använder maskiner avgör också tiden som går åt. Men cirka 30 minuter är vanlig tidsåtgång skulle jag säga. Ju mer du praktiserar att städa smart, ju mindre tid kommer det gå och men den grundläggande djuprengöringen av toaletten och det tar givetvis mer tid. Lär dig mer om djupstädning!

Varför är det viktigt med ett hygieniskt rent badrum?

Ett hygieniskt rent badrum är av avgörande betydelse för vår hälsa och välbefinnande. Genom att upprätthålla en noggrann städrutin i badrummet kan vi minimera risken för smittspridning, bekämpa bakterier och mögel, samt skapa en trivsam och fräsch miljö. Här är några skäl till varför det är viktigt att ha ett hygieniskt rent badrum:

 1. Förhindrar spridning av sjukdomar och infektioner

Badrummet är en plats där vi utför viktiga hygienrutiner såsom att tvätta händerna, borsta tänderna och använda toaletten. Genom att hålla badrummet rent och fritt från smuts och bakterier minskar vi risken för att sprida sjukdomar och infektioner. Regelbunden rengöring av toaletten, handfatet och ytor i badrummet minimerar kontaminationsrisk och skapar en hälsosam miljö för hela familjen.

 1. Motverkar uppkomsten av mögel och fuktrelaterade problem

Badrummet är ofta en fuktig miljö, vilket skapar en idealisk grogrund för mögel och andra mikroorganismer att frodas. Genom att rengöra och torka av ytor regelbundet kan vi förhindra att mögel bildas och sprids. Mögel kan orsaka allergiska reaktioner och andningssvårigheter, så det är av yttersta vikt att hålla badrummet torrt och fritt från fuktrelaterade problem.

 1. Skapar en trivsam och fräsch miljö

Ett rent och välvårdat badrum ger en känsla av fräschhet och trivsel. När vi stiger in i ett välstädat badrum får vi en positiv upplevelse och känner oss mer bekväma i vår dagliga hygienrutin. Det är också mer inbjudande för gäster och ger en trevlig atmosfär i hemmet. Genom att regelbundet rengöra ytor, speglar, duschkabiner och toaletten kan vi skapa en fräsch och välkomnande miljö.

Sammanfattningsvis, ett städat badrum är inte bara för att det är fint, det är en hygienfaktor. Håller du det inte rent kan du få problem med fukt och mögel och silverfiskar. Så se till att ha god ventilation efter en dusch.

Läs även vad som händer när vi andas in starka kemikalier när vi städar

Ekologiskt städmedel för hälsosam miljö hemma

One thought on “Städa badrum – Smarta städtips för effektivare städning

 1. Rent & Kalkfritt Badrum med Västerbottenssåpa reccension

  maj 18, 2023 at 2:44 e m

  […] Läs gärna min guide om hur du städar badrummet på bästa sätt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.