städa ekologiskt
Städning

Ekologiskt städmedel för hälsosam miljö hemma

Posted on

Jag har nyligen testat att städa med wkologiskt städmedel och jag är förvånad hur pass bra det var. Dels luktar det inte starkt så jag får inte problem med luften, plus att det blänker och känns väldigt rent. Jag har varit skeptiskt mot ekologiskt rengöringsmedel för jag vill få känslan av att det doftar nystädat.

Ekologiskt städmedel

Ekologiskt städmedel är ett städmedel som är tillverkat av naturliga ingredienser och är skonsamt för både miljön och människors hälsa. Dessa städmedel är oftast tillverkade av växtbaserade ingredienser och är fria från farliga kemikalier som kan skada inomhusluften.

Fördelarna med att använda ekologiskt städmedel

Fördelarna med att använda ekologiskt städmedel är många. För det första är de säkrare för människors hälsa, särskilt för personer med allergier eller astma. De innehåller inte heller några farliga kemikalier som kan påverka inomhusluften och orsaka hälsoproblem.

Ekologiskt städmedel är också ett bra alternativ för miljön. De flesta vanliga städmedel är tillverkade av kemikalier som kan vara skadliga för vattenmiljön när de spolas ut i avloppet. Ekologiskt städmedel är däremot tillverkade av naturliga ingredienser som är biologiskt nedbrytbara och därmed säkrare för miljön.

Att använda ekologiskt städmedel kan också bidra till att förlänga livslängden på möbler och inredning. Vanliga städmedel innehåller kemikalier som kan skada ytor och göra dem mer mottagliga för slitage. Ekologiskt städmedel är däremot skonsamt för ytor och kan hjälpa till att bevara dem i gott skick under en längre tid.

Sammanfattningsvis är ekologiskt städmedel ett bra alternativ för att upprätthålla en ren och hälsosam miljö hemma. Det är säkrare för människors hälsa och miljön, och kan också hjälpa till att bevara möbler och inredning i gott skick.

När man väljer ekologiskt städmedel är det viktigt att se till att produkten är certifierad av en pålitlig organisation. Certifieringar som t.ex. EU Ecolabel och Svanen visar att produkten uppfyller vissa krav när det gäller miljöpåverkan och hälsa. Det är också viktigt att läsa ingredienslistan för att se till att produkten inte innehåller några farliga kemikalier.

Ekologiska städmedel

Det finns många olika typer av ekologiska städmedel på marknaden, inklusive allrengöringsmedel, fönsterputs, köksrengöringsmedel och badrumrengöringsmedel. Ofta är dessa produkter lika effektiva som vanliga städmedel när det gäller att ta bort smuts och fläckar, men de är mycket mer skonsamma mot miljön och människors hälsa.

Att städa ekologiskt är ett bra val för alla, men det kan vara särskilt viktigt när man har barn i hemmet. Barn är mer känsliga för kemikalier och kan påverkas mer av dem än vuxna.

Här kan du köpa ekologiskt städmedel

Här är några tips på hur man kan städa ekologiskt i hemmet när man har barn:

 1. Välj ekologiska städprodukter: Som jag nämnde tidigare är det viktigt att välja certifierade ekologiska städprodukter som är fria från farliga kemikalier. Detta gäller särskilt om man har små barn i hemmet som ofta krälar på golvet och rör vid allt i sin omgivning.
 2. Använd naturliga rengöringsmedel: Du kan också använda naturliga rengöringsmedel som är lätta att göra själv hemma. Ett exempel är en blandning av ättika och vatten som kan användas för att rengöra ytor och ta bort kalkavlagringar. Detta är en billig och effektiv lösning som inte skadar miljön eller din hälsa.
 3. Tvätta med naturliga produkter: När du tvättar kläder och sängkläder kan du använda naturliga tvättmedel som är fria från kemikalier. Detta är särskilt viktigt för bebisar och småbarn som har känslig hud.
 4. Använd en ångmopp: En ångmopp är ett utmärkt val för att rengöra golv på ett miljövänligt sätt. Ångan dödar bakterier och tar bort smuts och fläckar utan att använda kemikalier.
 5. Lufta ut: Att öppna fönster och luftrummet är ett enkelt sätt att få in frisk luft i ditt hem och minska mängden kemikalier som cirkulerar i luften.

Vanliga frågor om ekologiskt städmedel

Blir det rent när man städar med ekologiskt städmedel?

Svar, ja det blir det, upplever du det inte blir rent kanske du inte låter medlet verka tillräckligt på ytan innan du torkar av.

 

Att städa ekologiskt i hemmet är ett enkelt sätt att skapa en hälsosam och säker miljö för dig och dina barn. Genom att följa dessa tips kan du minska mängden kemikalier som du och dina barn utsätts för och skapa en ren och hälsosam miljö hemma.

Slutsats, man kanske inte behöver ha exakt allt man städar med ekologiskt men vissa saker man rengör kan med stor fördel använda ekologiskt om det passar ens preferenser. Personligen vill jag städa något som doftar gott och ger en fräsch nystädad känsla.

Läs även guide om hur du djupstädar ditt hem

Läs även vad som händer när vi andas in starka kemikalier när vi städar

Städa badrummet på bästa sätt

2 thoughts on “Ekologiskt städmedel för hälsosam miljö hemma

 1. Få bort damm i hemmet – Damfritt hem - True Deco

  mars 24, 2023 at 8:34 e m

  […] om du väljer att städa ekologiskt, anlita en städfirma eller göra det själv, är det viktigt att hitta en städmetod som fungerar […]

 2. Städa badrum - Smarta städtips för effektivare städning

  maj 17, 2023 at 12:24 e m

  […] som kan vara skadliga för både miljön och vår hälsa så det kan vara smart att se över ekologiska städmedel som alternativ som städar minst lika bra eller bättre jämfört.  Ett hygieniskt rent badrum är […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.