Okategoriserat

5 inredningsmissar: Lätt hänt, lätt fixat

Posted on

Denna artikel innehåller reklam.

Det finns onekligen en stor glädje i inredning. Du skapar sakta men säkert ditt drömhem, din trygga plats och det ställe där du kan vara helt och hållet dig själv. Och det är viktigt att det går just sakta och att du låter skapandet av ditt drömhem ta sin tid – annars kan du riskera att ta några val längs vägen som du senare kommer ångra.

Faktum är att det finns några inredningsmissar som är lätt att överse när du väl sätter igång med att inreda din lägenhet eller hus. De kan förstöra helhetsintrycket av din bostad, få den att se mindre ut än vad den är eller rentav få den att se stökig ut. Inte just de adjektiv du vill förbinda med den plats där du spenderar flera timmar dagligen och där du skapar minnen med vänner och familj.

Det finns 5 inredningsmissar som många av oss begår när vi inreder – i denna artikel kikar vi på vilka de är samt hur du kan fixa till dem och få både dig själv och andra att stortrivas i ditt hem.

Ljuskällor och dess betydelse

Taklampor och liknande belysning måste man ju ha. Men det är skillnad på det vi måste ha för att uppfylla minimumskrav (det vill säga, att se kunna se något i hemmet när det är mörkt ute) och det vi bör ha för att skapa stämning och en ombonad känsla.

En bra tumregel är att ha cirka 3–5 ljuskällor i varje rum, beroende såklart på hur stort rummet är och vad det används till. Ett vardagsrum behöver naturligt både fler och många olika ljuskällor än exempelvis en tvättstuga. 

Utöver taklampor bör du även lägga till bordslampor och golvlampor, gärna med olika ljusstyrkor för att kunna använda dem till passande tillfällen. I ett vardagsrum kan du också ha stearinljus eller LED ljus som höjer mysfaktorn och samtidigt fungerar som dekorationer.

För mycket av det goda 

Just dekorationer är något av det allra viktigaste när vi inreder. De dekorationer du väljer att ha hemma hos dig reflekterar på ett sätt dig själv och din personlighet – och det är också det främsta syftet med dekorationer. De gör varje hem unikt.

Men det kan bli för mycket av det goda, så kallad “överdekorering”. Det inträffar när du helt enkelt proppar dina hyllor, fönsterkarmar, soffbord, TV-bänk och liknande fullt med olika dekorationer. Ljusstakar, blommor, böcker, vaser och prydnadsfigurer hör absolut hemma i både vardagsrum, sovrum, hall och kök – men allt med måtta.

Om du fortfarande tycker att det är svårt att välja ut vilka av alla dina favoriter som ska stå framme och pryda hemmet kan du plocka fram och ta bort efter säsong eller årstid. Fokusera på dekorationer i mörkare färger som skapar stämning under vinterhalvåret, och ett mer lekfullt och ljust helhetsintryck under våren och sommaren. 


Möbler som hjälper – och de som stjälper

Något annat som kan skapa ett skevt helhetsintryck är möbler – och det kan vara både valet av möbler, antal möbler samt färgval och placering. Om möblerna placeras korrekt och uppfyller en väsentlig funktion i rummet kan de verkligen lyfta hela känslan och utseendet, men de kan också bli ett störningsmoment om de används på fel sätt.

Det finns vissa möbler som du eller mindre ska ha hemma – en soffa, en matplats med bord och stolar, ett soffbord, möjligtvis en tv bänk och en byrå till förvaring samt en fåtölj eller sittpuff till avslappning.

Storleken på rummet, i kombination med dina behov och övrig inredning som kan ta fokus, bestämmer antalet möbler som passar perfekt in. Överväg vilka möbler som du verkligen inte kan leva utan och vilka som står där bara för att. Du hittar ett gigantiskt urval av möbler till alla rum i din bostad från vidaXL.

Röd tråd med måtta

En röd tråd och någon sorts homogen känsla uppstår oftast automatiskt när du inreder, då du säkert som många andra har en viss stil som du älskar och som du vill anamma i hemmets alla rum.

Det skapar också en ombonad, prydlig och genomtänkt känsla i hemmet när du håller dig till din röda tråd. Men även här är risken att du går för långt och att intrycket istället blir stelt, livlöst och tråkigt.

Om du älskar en viss färg, ett visst material eller en viss form på dina dekorationer kan du med fördel låta dem agera som accent i de olika rummen, men var försiktig med att inte överdriva det. Genom att blanda olika stilar på ett subtilt sätt får du in dynamik och liv i ditt hem.

Välkomsten är viktig

Sist, men inte minst – glöm inte husets eller lägenhetens entré och hall. Många av oss fokuserar så mycket på de övriga rummen att hallen bara blir som en slags förvaringsplats.

Entrén och hallen används dagligen av oss själva och är även det allra första som dina gäster ser. Därför förtjänar dessa utrymmen lite extra kärlek och bör dekoreras och möbleras så de passar ihop med bostadens överordnade inredning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.