Välmående

Flytta smart och enkelt och stressfritt

Posted on

Visste du att flytta är en av de fem sakerna som vi tycker är mest jobbigt i våra liv? Men varför är det så jobbigt att flytta, borde det inte vara roligt att flytta till nytt boende och nytt område? Många människor brukar klagar om sin kommande flytt i  veckor och säger saker som: Ohh det är så jobbigt att flytta, när det är över kommer vi behöva återhämta oss i veckor. Men det behöver inte vara stressande att flytta om du gör det strategiskt. Jag har kikat närmare hur v i kan undvika att känna onödigt stress och att det är så krävande att flytta.

Börja flytta ut mentalt 

Faktum är att många vet om i flera månader att dom vill flytta, det är inget som händer över en natt. Det innebär att du helt enkelt skulle kunna börja rensa ut dig hem pö om pö redan i tankestadiet och göra dig mentalt förberedd. Det är något jag har gjort och vilken lättnad att veta att jag inte lägre har ett överfulla förråd med massor av skräp.


Se det som ett ypperligt tillfälle att bli fri onödig saker 

Se den kommande flytten som ett perfekt tillfälle att rensa ut ditt hem på allt onödigt du inte behöver. Börjar du i god tid och gör exempelvis en timme om dagen så kommer det inte vara lika stressigt och du kommer veta vart du lägger sakerna och när du väl packar upp allt har du med det nödvändigaste.

När vi är stressade så ger mycket saker bort eller kastas saker som faktiskt har ett bra andrahandsvärde som du kommer att ångra. Varför inte sätta upp en lapp i trapphuset med bilder på saker du vill bli av? Vi brukar lägga böcker i vår trapp som andra får ta som vill ha. 

 

Flytt tips och tricks

 • Börja rensa ut ditt hem redan i tankestadiet av en flytt
 • Investera i bra flyttlådor, köp gärna från din flyttfirma!
 • Börja med rum och saker du sällan behöver!
 • Ta tid, packa en timme om dagen!
 • Välj en etikett färg för varje rum!
 • Dela upp vikten så lådorna väger likvärdigt!
 • Lämna inga tom
 • Släng, sälj och ge bort saker du inte behöver!
 • Gör en inventeringslista!
 • Fota dyrare inredning så du vet hur det ser ut innan flytt!
 • Anlita flytthjälp och använd rot-avdrag!

 

Varför är det så stressigt att flytta?

Stressen inför en flytta kan få det att verka mycket svårare än vad det egentligen är. Vi skjuter ofta på det och panik flyttar dagarna innan för att vi tror det är bättre för oss. Ett av de bästa sätten att bekämpa flyttstress är att planera allt och se till att du är beredd varje steg på vägen. Packa till exempel gradvis så att du inte har en för mycket packning sista dagen. Det är precis som i skolan när vi ska ha ett prov, är vi inte förberedda blir vi ofta stressade.

Forskning visar på att flyttning är en så stor stressfaktor  för barn. Att behöva byta skola kan vara lika traumatiskt som att ens förälder hamnar på sjukhus.  Vissa barn, särskilt de med tidigare psykisk sjukdom och är utsatta för depression på grund av stress.

 

De 5 mest stressande livshändelserna i våra liv

 • Någon vi älskar dör
 • Skilsmässa
 • Att flytta
 • Allvarlig sjukdom eller skada.
 • Förlust av jobb

Våga ta flytthjälp vid flytt

Är du inte ung och vital, be om hjälp att packa ner ditt hem i lådor. Det är jobbigt att flytta och det krävs rätt teknik så att man inte skadar sin rygg och får ryggskott. Du kan till och med beställa en packmästare som kan hjälpa dig. Känn efter hur du kan lösa din flytt smidigt, bor du i Stockholmområdet så kan  Peter Åkare som är en flyttfirma i Stockholm hjälpa dig att flytta. Är dina saker packade i kartongerna så tar det endast några timmar få det klart och dom har även lokalvårdare så dom kan göra flyttstäden åt dig, som även ett vanligt stressmoment för många. Dom lånar till och med ut flyttmaterial till dig gratis och dom följer Sveriges Åkeriföretags regler vilket är tryggt för dig, lär mer här: https://peterakare.se/


Viktigt, glöm inte rot-avdraget!

Om du ska flytta så går det att använda rutavdrag för arbetet den flyttfirma som används om det är en bohagsflytt. Du får dra av upp till 25 000 kr per person och gäller för 50% av arbetskostnaden.

För inte ska du inte flytta för att det känns för jobbigt, ibland kan ett miljöombyte vara det bästa för oss. Det är nog få som ångrar att dom flyttar utan snarare tvärt om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.