Renovering

Renovera fönster effektivt, miljövänligt och utan skada underlaget

Posted on

Samarbete med Speedheater

Underarbetet är avgörande för att få ett bra slutresultat, ofta går det att putsa till gammal färg och använda sig av snickerispackel för att måla om. Men är det mycket fnasig färg kommer resultatet inte bli toppnivå. Beroende på din ambitionsnivå hur pass fint resultat du vill ha kan du behöva lägga mer tid på underarbetet och avlägsna gammal sprucken färg.

Så får du bort gammal fnasig färg effektivt 

Jag såg nyligen på Tiktok att en tjej tog bort färg på insidan av sina fönstersmyg med en värmepistol och att det tog evigheter att få bort färgen. Fönstersmyg är väldigt vanligt i sekelskifteshus och det har jag även i mitt hem.

Färgborttagning på fönster, snabbt och effektivt

Att ta bort gammal färg med infraröd är mest skonsamt mot underlaget. Det infraröda ljuset sätter färgmolekylerna i rörelse som i sin tur skapar värmen inifrån underlaget och ut. Speedheater IR-system som bearbetar färgen ända ner till träytan vid första behandlingen och därefter kan du enkelt skrapa bort färgen. 

Det är även viktigt att ha bra skrapor som gör arbetet lättare och det finner du även hos Speedheater. Det som är så bra med verktyget är att den kan behandla större ytor och medan du skrapar en yta så jobbar den åt dig på kommande yta vilket gör att arbetet blir väldigt effektivt och mer ergonomiskt jämfört att hålla i en värmepistol. Det finns även en mindre variant Speedheater 1100 som är handhållen. Ska du skrapa bort färg på husväggar och andra svåråtkomliga ställen finns även en arm du kan fästa din speedheater med.

Speedheater är ett svenskt patent är både uppfunnen, utvecklad och tillverkad här i Sverige.Företaget grundades 1988 av Birger Ericson och var inriktat på fasadrenoveringar med en växande andel färgborttagningsuppdrag.

Fördelen med Speedheater

  •  Skadar inte underlaget
  • Skadar inte miljön eller användaren
  • Enkel att använda

En vanlig varmluftspistol kan bli mycket varma, upp till 900°C, och riskerar att skada underlaget på vilket det används. Det kan även skapa giftiga ångor från gammalfärg och färg kan flyga iväg med glöd som kan ge brännskador. 

Använder du infraröda värmen så frigörs inte farliga ämnen som kan finnas i färg och som blir till giftig ånga vid uppvärmning. Många färger som användes för länge sedan är inte lika miljövänliga som som de färger som finns tillgängliga nu. Nu kanske du inte funderar på att renovera dina fönster själv utan med hjälp av målare men ändå vill ha koll på de senaste tekniken inom färgborttagning.

En del målerifirmor  urskiljer sig mot andra och her stort fokus på hållbarhet  och miljö och det du kan göra är att fråga vilken teknik som använder sig för få bort färg. Det borde bli lägre pris att avlägsna färg med infrarött ljus  då är betydligt mer effektivt än att ta bort färg med värmepistol

 

Hitta en seriös målerifirma

Se alltid till att använda dig av ett seriöst måleriföretag om du vill ta hjälp med målning av ditt hem. Se till att kika omdömen innan, be om en offert gärna med fastpris. Samt se till att du är försäkrad med din renoverad. Du bör kontrollera att hantverkarna är behöriga. Var även noga med att var noga med att fråga om byggföretaget/måleriföretaget har relevanta försäkringar. Du har ju som konsument även rätt till rot-avdrag för renoveringar så det är väldigt förmånligt. Stora fördelen med att köpa in tjänster att det blir fackmässigt gjort, men är du händigt själv och påläst kan det givetvis bli minst lika bra.

Så tar du hand om målade träytor

Det jag upplevt när jag sett färg är fnasig är många inte riktigt förstår vikten att inte torka av ytor med för mycket vatten. Det är vårdslöst slitage som gör att man behöver måla om och börja från noll tillslut. Målade och lackerade ytor tvättas med vatten och milt rengöringsmedel. Undvik att använda ammoniraklösningar, skurpulver, starka rengöringsmedel och skurnylon eftersom dessa ämnen kan göra ytan matt och repig. Man behöver ofta eftertorka blöta ytor för att inte skada ytorna man rengjort. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.