Inredning inspiration

Så väljer du färger till hemmet som en inredningsarkitekt

Posted on

Har du reflekterat över vilken färg du har på dina väggar runt omkring dig? Var det så att dom kanske bara existerade när du flyttade in och det fick gå an? 

Med en hel regnbåge mer färger att välja mellan så kan det vara en skrämmande uppgift att välja ut färger för ditt hem. Som tur är så kan det vara enkelt att lära sig hur du väljer en väggfärg som förstärker ett rum när du väl känner till de grundläggande reglerna för färgval.

Hur väljer du färger att i hemmet som en inredningsarkitekt?

När du väl känner till grunderna för hur du väljer färger för ett rum så kan du experimentera och hitta färgsättningar som ger din unika personlighet till varje rum. Det viktigt att du trivs med färgen i hemmet.

Jag hade en längre period en väggfärg som jag irriterade mig på i många år men som jag lät vara kvar. Nu är väggarna om målade och jag känner att jag mår så mycket bättre. Från att gå från vit/ljusgul till ljusgrått känns verkligen så mycket bättre och så mycket lättare det har blivit att inreda. Så går du i tankarna att måla om hemma så slå slag i saken!

Vill du satsa på mer djärva färger skulle jag tipsa om att går igenom vilka färger som finns i hemmet på accentfärger för att få väggarnas färg att komplettera rummet. Det är viktigt att det blir en röd tråd. Numera finns det mängder av appar för se hur slutresultatet skulle kunna bli, exempelvis Paint Color Visualizer. Just att välja den rätt färgen är det som är det svårt, att se en färg på ett färgprov för sedan veta hur just den färgen kommer bli i rummet.

Välj en färgsättning för varje enskilt rum

Att välja ett färgsättning för ett helt rum i taget, inklusive möbler och inredning, kommer hjälpa dig att färgsättning. Se det som ett färgschema med kombinationer av färger som du använder för att dekorera. För nybörjare är bra tre färger lagom. Därifrån kan du välja exakta väggfärger som kompletterat dina accentfärger.

Här kan ni se hur färgerna samspelar med varandra, ett bra tips är att gå igenom vad du hemma och plock ut endast det du vill ha. 

Du kan även göra en accent färg med en färg

Ta hjälp av ett proffs

Tid är pengar och ibland kan man vända sig till kompetent målare i Stockholm som hjälpa dig med att måla om hemma hos dig. Visste du att en av dom vanligaste anledningarna till att vi målar om hemma är för att vi vill öka upp värdet inför en försäljning!

Provmåla innan det blir hugget i sten

Glöm för all del inte av att provmåla en yta på väggen, det kommer kosta dig betydligt mer att behöva måla om rummet bara för att bli nöjd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.