Inredning inspiration

Omgivning & presentation av mat för våra 5 sinnen

Posted on

Samarbete med Az design

Vi människor har 5 sinnen och allt vi upplever färgas av vad synen, hörseln, känseln, smaken och lukten skickar för signaler till hjärnan.

Beroende på vilken miljö vi äter vår mat i och vilka serverings upplägg vår mat får, så kan vi få totalt annan upplevelse. Synen är det första vi använder oss för att avgöra vad vi stoppar i munnen är något vi tycker om, men även upplägg, färg och form och hur rummet ser ut har en viktigt roll. 

Det är så pass avgörande att det har forskats på detta. Så är du en person som gärna lägger några extra kronor på din inredning, tallrikar och glas så gör du troligtvis rätt.

Generellt så är människor millenniegenerationen benägna att lägga pengar på upplevelser och fina restaurangbesök. De reser över hela världen och tar med sig nya smakupplevelser hem. Dom uppskattar att testa på nya saker. Faktum är att mat är status, vi bygger gärna vårt eget personliga varumärke utifrån mat.

Dryck smakar godast i rätt glas

Glasets form påverkar smakupplevelsen mer än vad man kan tro. Vackra glas är fina att samla på, det är värt att lägga några extra kronor på att ha fina glas för vi dricker även med ögonen. Det är därför det är trevligt att ha ett stort utbud av restaurangglas om man driver resturang.

Personligen har jag svårt att njuta av ett glas champagne i plastglas som många nattklubbar i Stockholm presenterar drycken, det beror på säkerhetsrisk har jag fått höra.

Hur maten presenteras

Att äta jordgubbar på ett mattallrik vs en svart skulle dom flesta säga smakar bättre. Det beror på att våra hjärnor ta in in kontexten och 

Flertalet av oss skulle säga att en jordgubbsdessert smakar bättre på ett tolkar in en fräschör i det vita, förklarar Johan Swahn  är tidigare kock numera doktor i sensorisk marknadsföring vid Sense Lab, Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan forskar om hur våra upplevelser kan förbättras i rätt miljö och mat. 

Besticken är också viktigt, vill du göra middagen lite finare utan att köpa dyrare råvaror så ska du ta fram silverbesticken. Per automatik så tycker känselsinnet att maten blir mer exklusiv när du har tyngre resturangbestick.

Visst är det intressant? Jag känner plötsligt ett mer behov att besöka en lyxig Michelin restaurang för att veta vad som är så bra med det. Az design är experter på hur man inreder i offentlig miljö. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.